Vzdělávání v jezdectví

15.12.2021 08:57

Vzdělávání v jezdectví
O licenci jezdce, o té základní, všeobecné je toho snad ze všech licencí nejvíce. Nejvíce se o ní mluví a nejvíce se o ní píše. ZZVJ, neboli zkoušky základního výcviku jezdce (slovensky SZVJ - Skúšky základného výcviku jazdca), laicky řečeno licence jezdce můžete složit buď z drezury, všeobecné licence (parkur a drezura), vytrvalosti, reiningu, spřežení a nebo pony. S tím, že pony je od 8 let, od jedenácti let si můžete udělat všeobecnou, reining, drezuru a vytrvalost. Od dvanácti potom licenci spřežení. Poté si můžete udělat licenci instruktora. Ta je od 18 let, ale pozor, musíte mít minimálně 3 roky jezdeckou licenci.
Uchazeč musí prokázat složením praktické zkoušky buď:
všeobecná licence, voltiž, spřežení, reinig a nebo vytrvalost.
Uchazeč musí prokázat prakticky vedení výcvikové hodiny začátečníků/pokročilých na dané téma a prokázat praktické znalosti z lonžování koně se začátečníkem. Také musí prokázat teoretické znalosti z daného rozsahu učebního plánu. Své teoretické znalosti prokáže uchazeč zpracováním testu a ústní zkouškou, při které by měl na dané téma přednášet 10 min. Uchazeč o instruktora vytrvalosti ústně popíše i přípravu na veterinární kontrolu a její absolvování.
Lze si udělat instruktora jezdectví také formou dálkového studia, ale uchazeč musí prokázat a doložit dosaženou vlastní výkonnost v dané disciplíně.
Pro všeobecnou licenci – splnění požadavků alespoň pro jednu z následujících disciplín patřících pod všeobecnou licenci (S, D, C):
Skoky – úspěšné dokončení 3 soutěží min. st. ST** s nejvyšším počtem max. 8 trestných bodů v jedné soutěži.
Drezura – úspěšné dokončení 3 soutěží st. ST a výše s min. dosaženým výsledkem 65 %. Všestrannost – splnění kvalifikačního výsledku v soutěži úrovně ST.
Pro specializované licence:
Reining - jezdec kategorie „open“, umístění na MČR do 3. místa.
Voltiž – min. 5 let aktivní držitel statusu lonžéra a umístění do 3. místa na MČR v kategorii seniorů jako lonžér nebo cvičenec.
Vytrvalost - jezdec s umístěním do 3. místa na MČR v kategorii seniorů.
Spřežení - úspěšné dokončení 10 závodů úrovně CAN **.
A to vše v posledních pěti letech.
Poté následuje trenér II. třídy a ta je od pětadvaceti s tím, že musíte mít minimálně středoškolské vzdělání ukončené maturitou. Uchazeč bez maturity si musí v rámci vzdělávání doplnit obecné vzdělání (FTVS).
Uchazeč musí dosáhnout prokazatelnou výkonnost „S“ (nezahrnuje se výkonnost získaná na pony) - výsledková listina, výkonnostní odznak, apod, přičemž pro všeobecnou licenci (skoky, drezura, všestrannost) se tento požadavek prokazuje výkonností v jedné z těchto disciplín. Pro disciplínu vytrvalost musí být uchazeč držitelem nejméně 3 roky min. kategorie E. Pro specializaci drezura musí mít uchazeč doloženou výkonnost min. stupně S v disciplíně drezura.
Uchazeč musí prokazatelně vykonávat nepřetržitě po dobu 5 posledních let funkci instruktora jezdectví, být členem ČJF a mít platnou jezdeckou licenci. Uchazeč musí prokázat teoretické znalosti v rozsahu stanoveném učebním plánem. Své znalosti prokáže uchazeč formou písemné práce a ústní zkoušky.
Uchazeč musí prokázat prakticky na jízdárně dovednost vést výcvik jezdců a koní. Uchazeč musí poté prokázat složením praktické zkoušky dovednost v jízdě na koni.
Poté následuje trenér I. třídy a nakonec rozhodčí a národní rozhodní pro danou specializaci (drezura, parkur, všestrannost apod.)
Zdroj a více informací: rb.gy/qtooap
 
 

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode