Tvrdá ruka, měkká ruka?

11.01.2019 00:34

Ach ty neposlušné ruce aneb kolikrát jsme se přistihli, že naše ruce vůči koňské hubě působí tvrdě? Já se musím přiznat, že bych to ani nespočítala, protože tvrdá ruka je něco, co mě trápí už delší dobu. Ale jak se toho zbavit?

Není nic jednoduššího říct – myslete si na to. Ale ono se to řekne líp, než udělá. Myslím si, že největší problém je ten, že spousta z nás nejezdí uvolněně. Pořád se snažíme, aby byl uvolněný náš kůň, ale my sami jsme zatuhlí a nemůžeme fungovat tak, jak bychom měli. Pokud cítíte, že v sedle začínáte tuhnout – ať už v kterékoliv části těla - přejděte do kroku a pořádně se uvolněte, jakoby vám ze srdce spadl nějaký obrovský kámen a vy se najednou cítili úplně volní. Protože jakmile máme zatuhlou jednu část těla, jednoduše se to přenese i na druhou. I na ty ruce.

Velký problém (a to mluvím z vlastní zkušenosti) je ježdění s rukama v klíně. Jak víme, ruka by měla být ideálně nad kohoutkem, kde si ji nemáme kde opřít, takže ruka zůstane pěkně měkká a pružná. Pokud ovšem ruku taháme do klína, kde si ji ještě někteří opíráme o kohoutek, ruka nám lehce začne tvrdnout. Díky tomu, že máme nějakou oporu, začínáme působit silněji a o měkké či pružné ruce nemůže být ani řeč. Nemluvě o tom, že pokud jezdíme s rukama v klíně, svádí nás to k dalšímu nešvaru a to je zalamování zápěstí.

Jedním z dalších problémů vidím i v tom, že mnoho z nás při ježdění používá více než prsty, a proto působíme tvrdě. Mě vždy učili, že s otěží pracujeme úplně jemně a prsty ji lehce mačkáme jako houbu. Ovšem pokud začneme používat například zápěstí, jak jsem psala výše, případně v horším případě i celou paži, s měkkou rukou se můžeme rozloučit, stejně jako s koněm, který je na jemném přilnutí. Huba koně nesmí narážet do otěže, což v případě používání celé paže určitě neplatí. Výsledkem je potom zmatený kůň a nespokojený kůň, který neví, co má vlastně dělat.

Ač má být ruka jemná, zároveň nesmí být taková, která koni neukáže, kde jsou hranice. Ruka má být stále aktivní, ideálně o jeden krok dopředu a adekvátně reagovat, pokud se kůň rozhodne například zvednout hlavu či koukat po okolí.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode