TRESTY A ODMĚNY

03.04.2019 23:58

Tresty a odměny najdeme všude. Ve školství, ve výchově dětí a samozřejmě i u zvířat. Jak tresty, tak i odměny můžeme rozdělit na psychické a fyzické. Co si pod tím máme představit?

ODMĚNY:

a) psychické – slovní pochvala, příjemný tón hlasu, pozitivní chování ke koni

b) fyzické – pohlazení, poplácání, pamlsek, dalo by se sem i zařadit volno po práci

TRESTY:

a) psychické – řvaní, nepříjemný tón, negativní postoj a chování
 

b) fyzické – bití, dělání věcí, které jsou koni nepříjemné...

Jako první bych se chtěla zaměřit na pochvaly.
Dle mého je důležité koně chválit a celkově (pozitivně) motivovat k práci, ať už psychicky či fyzicky. Pokud se bude kůň cítit příjemně a bude vědět, že za vykonání dané práce dostane pochvalu, popřípadě volno, práce s ním bude jednodušší a příjemnější, protože bude motivován a bude vědět, že aby byl pochválen, musí něco udělat správně. Proto by se každá hodina či trénink by měly končit pozitivně, tzn. aby kůň věděl, že skončíme, až udělá něco správně.

Co ovšem nepodporuji je přehnané odměňování, především pamlsky. Myslím si, že chválení za každou banalitu, maličkost vede ke zhýčkání, ba možná dokonce k rozmazlenosti koně a snadno se může stát, že se bude kůň dožadovat své odměny, prohledávat vám kapsy nebo klidně i kousnout, ač nechtěně. Podle mě je lepší koně pohladit, pochválit slovně či mu dát volno. Samozřejmě v některých případech je pamlskování efektivnější - záleží na situaci.

Dále se podíváme na tresty.
Já osobně neuznávám výchovu či výcvik (nejen koní, ale obecně) bez trestů. Byla jsem naučena, a i mě samotné to přijde rozumé, trestat, když si to kůň zaslouží. Co tím myslím? Kůň po mě kousne či kopne. Kdybych mu to nechala projít, kůň si řekne, že to je v pořádku a později to zopakuje a může mi klidně i ublížit. A o něco takového by se neměl ani pokoušet. Takže ho potrestám. Nejdříve zvýšeným hlasem, pokud to nezabere, uchýlím se k nějakému menšímu fyzickému trestu, např. plesknutí po krku či čumáku. Nenechám si koně přerůst přes hlavu, protože koneckonců je to půltunové silné zvíře, a raději mu ukážu, že takto to nepůjde než riskovat budoucí problémy. Nehledě na to, že oproti tomu, jak se koně kopou či koušou ve stádě, naše plácnutí kůň skoro necítí.

V sedle tresty řeším buďto plácnutím bičíkem, 'přikopnutím' nebo nějakou extra prací, třeba couváním, děláním malých kruhů apod. Občas se mi vyplácí opakovat danou věc tak dlouho, než kůň pochopí, co má dělat a udělá danou věc správně. Ale je důležité znát hranice a zase koně nedrtit celý trénink na jedné věci. Od takového trestu bychom se měli dostat k pochvale - pochválit jej, když už začne pracovat správně (i kdyby tam byla jen minimální změna).

A jakým způsobem řešíte tresty a odměny vy? Jaký máte na toto téma názor?

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode