TAXISŮV PŘÍKOP A NĚCO MÁLO O NĚM

28.08.2018 01:51

Taxisův příkop (známý též jako Taxis) je čtvrtou překážkou závodu Velká Pardubická. Je pojmenovaný po princi Egonu Thurn-Taxisovi. Thurn-Taxisovi jsou německý knížecí rod pocházející z Itálie a jejich potomci žijí doposud.

Příkop byl dříve nazýván jako „Hlavní příkop,“ „Oplocený příkop“, „Velký příkop“ či „Tribunní skok“. V roce 1892 se ustálilo jméno Taxisův příkop.

Původně se jednalo o 200 cm hluboký a 500 cm široký příkop, skrytý za 160 cm vysokým i širokým živým plotem. To znamenalo, že aby kůň přistál na rovině, musel překonat téměř 8metrovou vzdálenost. Dnes je příkop kratší a odskoková hrana zmírněna z důvodu častých pádů, úrazů a úmrtí.

Klíčovým momentem pro jeho překonání je správné najetí na tuto překážku a dostatečná rychlost. Žokej Josef Váňa v rozhovorech uvádí, že ho rád skáče z leva.

Taxisův příkop je zakázáno skákat v tréninku. Dříve se před ním nacházela cedule zakazujíc tuto skutečnost, teď už se to ale bere za všeobecně známý fakt a pravidlo. Proto mají různí trenéři různé metody. Josef Váňa uvedl, že v letech minulých v Rusku trénovalo 200 koní na Taxisův příkop skoky přes ostnatý drát. Tuto metodu jich přežilo deset.

Pár dat:
-1874 první kůň prolézá živým plotem. Jmenuje se Fantome.
-1927 na Taxisu umírá první kůň
-1967 svět oběhla fotografie pádů na Taxisu, v jejímž popředí bylo vidět hrozivé spojení hřebce Barvinoka s jezdcem Smetaninem silonovým lankem (aby kůň po pádu neutekl), od té doby je jakékoliv pevné spojení jezdce s koněm zakázáno
-1984 hromadný pád jedenácti koní (dle některých parametrů čtrnácti)
-1992 ochránci zvířat vtrhli uprostřed závodu na závodiště a překazili tak páté vítězství Josefa Váni a Železníka
-1993 Taxis upraven do nynější podoby

Co o něm řekli ostatní:
-„Jaký že to je pocit skákat přes Taxis? Asi takový, jako když vyskočíte z letadla a neotevře se vám padák.“ (Kamil Kuchovský)
-„Neukázněnost některých jezdců nadělá více zla než obtížnost překážky.“ (Pavel Liebich)
- „Odmítám názor, že Taxis je pohřebištěm koní. Zkušený jezdec a dobře připravený kůň, který umí skákat, si s Taxisem poradí.“ (Josef Váňa)

*Abby* alias Madgirls Crafts
Zdroj: wikipedia.org, isport.cz, lidovky.cz

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode