Syndrom Shivers

31.01.2019 00:24

Syndrom shivers neboli třes (oficiální český název tento syndrom ovšem nemá) se vyskytuje u koní s neuromuskulárním syndromem či chronicky nervózních koní. Je znám již po celá staletí. Většina koní začne příznaky vykazovat již před 5. rokem života a zpravidla se projevují do zhruba 10 let. Postihuje jak samice, tak i samce, ovšem u valachů je větší pravděpodobnost výskytu. Syndrom se většinou vyskytuje u tažných koní, ale může postihnout jak teplokrevníky či jejich křížence. U poníků je výskyt vzácný.

Shivers se projevuje chvěním ocasu, který vypadá jako vztyčený, stehenních svalů, třesoucími se zadními končetinami. Nejcharakterističtějším příznakem jsou nepravidelnosti v chodu během couvání. Zde rozlišujeme dvě hlavní kategorie abnormalit při couvání:
- Hyperflexe – jedna zadní končetina se zvedne nahoru a od těla, kde ji kůň křečovitě drží několik sekund až minut. Končetina se třese a poté je náhle spuštěna na zem. Může být postižena jak jedna, tak i obě končetiny.
- Hypertenze – kůň pokládá zadní končetinu dále než je normální a mnohem více ji napíná. V některých případech se toto může dít s oběma končetinami, což má za následek pád koně. Může také stát pouze na špičkách, patky má zvednuté. Většinou bývají postiženy obě končetiny.
V mnoha případech se Shivers projeví i v kroku. Většinou je ale pozorujeme při prvních krocích nebo v ostrých zatáčkách. V klusu se syndrom neprojevuje, stejně jako během stání. Jak nemoc postupuje, začíná se projevovat svalová atrofie. To může ovlivnit i spánek koně, kdy přestává být schopný spát ve stoje.

Není jasné, co Shivers způsobuje, ovšem jistá studie z roku 2015 odhalila, že mozek koně postiženého syndromem Shivers je poškozen v mozečku, který ovlivňuje svalovou aktivitu a rovnováhu. Zároveň zde může být genetická predispozice k tomuto onemocnění, není to ale potvrzeno.

Aktuálně bohužel neexistuje žádná účinná léčba.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode