PRÁCE S MLADÝM KONĚM

16.08.2018 01:58

Jistě každý z nás měl sen, že bychom si chtěli vychovat svého koně úplně od hříbátka a aby s námi nejlépe byl celý život. Bohužel ne každý k tomu je vhodný a pokud nejsme dostatečně zkušení, je potřeba si k sobě vzít pomoc. V dnešním článku si probereme, co dle standartu by měl každý kůň ve věkovém rozmezí umět (samozřejmě okolnosti a realita jsou mnohdy jiné, toto je pouze obecný přehled!).

HŘÍBĚ AŽ DO ODSTAVU

V této době je důležité hříbě zvykat na doteky člověka. Mazlete se s ním, hrajte si. Hříbátko byste měli také naučit postupně zvykat na ohlávku, zvedat nožky (postupně samozřejmě, ne hned je dát do vzduchu na deset minut), naučit na čištění (s tím souvisejí doteky na těle) a chodit na vodítku (nejdříve se učí chodit za matkou, postupně pak od matky odvykáme). Nic jiného není potřeba, necháme ho v klidu, ať koňští kolegové mu ukáží, jak se má správný kůň chovat.

PO ODSTAVU AŽ DO OBSEDÁNÍ
Důležité je nic neuspěchat. Postupně si můžeme koně připravovat na obsedání a různé bubáky. Choďte s ním na procházky a zvykejte ho na okolní dopravu, lesy, přepravník, louky, vody, možností je opravdu spoustu. Ráda také používám malou jízdu zručnosti, kde využívám plachtu, slalom, pet lahve, občasná lonž, prostě cokoli, s čím se může kůň poté setkat. Můžete ho vzít i jako doprovod na závody (pokud budete chtít v budoucnu závodit), aby si zvykl na hluk a atmosféru závodů. Možností je opravdu mnoho a fantazii se meze nekladou.

OBSEDÁNÍ A SAMOTNÉ PŘIJEŽĎOVÁNÍ
Je mnoho názorů, kdy koně obsedat, traduje se 3-6 let. Některá plemena jsou dřívější, některá pozdější. Důležité je koně důkladně na to připravit. Naučit ho nosit sedlo, uzdečku, udidlo, stát v klidu. Obsednutí není jen hození sedla a člověka na koně a hurá do přírody. Čím důkladněji si koně připravíte, tím lehčí to budete mít v budoucnu.
Pamatujte, že nejdůležitější je pro práci s mladým koněm důvěra, respekt, pochopení a čas. Také je dobré vzít k sobě pomocníka, ve dvou se vše lépe táhne. Hodně zdaru s vašimi miláčky!

Vaše Koňopisálek

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode