PAMATUJÍ SI KONĚ SEBE NAVZÁJEM?

02.04.2019 23:59

Není pochyb o tom, že si koně dokáží zapamatovat jednotlivce v jejich současné sociální síti; rozeznávají povědomé koně a chovají se k nim odlišným způsobem než k cizím.

Individuální rozpoznání, je rozšířené napříč zvířaty všeho druhu, zajišťuje stabilitu sociální skupiny, protože každý člen dokáže rozlišit spojence, konkurenta, souseda a cizince.

Jedinečné ‚signálové‘ podněty, sdělují ostatním identitu jednotlivce.

Koně se mohou navzájem rozeznávat pohledem, zvukem a zápachem. K udržení kontaktu na delší vzdálenosti využívají koně řehtání; toto volání prozrazuje velikost, pohlaví a identitu koně. Koně se také k sobě navzájem čichají, aby získali informace z tělesných pachů, a detekují vzduchem nesené feromony pomocí flémování. Koně také spoustu času tráví očicháváním svých vonících hromádek, z kterých získávají informace o pohlaví, sociálním postavení a identitě. V jedné studii, strávili koně více času očicháváním výkalů koní, kteří vůči nim byli agresivní.

Jiná zvířata si pamatují své známé z minulosti měsíce či dokonce roky.

Jak dlouho si koňská paměť uchovává vzpomínky na své známé z minulosti, po tom co byli odděleni, zatím nebylo předmětem studií, ale dlouhodobé rozpoznání přítele po měsících či letech odloučení, bylo studováno u jiných zvířat včetně ptáků, tuleňů, lachtanů a opic.

Dlouhodobé sociální vzpomínky, jsou ovlivňovány povahou vztahu mezi dvěma jedinci a tím co se děje, po tom co se rozdělí. Byli to společníci, konkurenti, nebo se jen příležitostně potkávali? Některá zvířata si nejlépe zapamatovala největší oponenty a dominantní členy skupiny, zatímco jiná si déle pamatovala své přátele a společníky.

Pokud se zvíře připojí k nové skupině či stádu, staré vzpomínky mohou zmizet a nahradí se vzpomínkami na současné společníky.
Při absenci vědeckého výzkumu mají lidé tendenci si tvořit názory na neoficiálních důkazech, ale tyto informace mohou být jednostranné. Například jen zřídka slyšíme příběhy o koních, kteří si nepamatují staré známé, ale já se o jeden podělím.
Minulý podzim se moje klisna sešla s bývalým společníkem; 6 let spolu chodili do jednoho výběhu a poté byli na 10 let rozděleni. Nemohla jsem se dočkat, až je uvidím, jak se navzájem pozdraví, očekávala jsem velké nadšení. Místo toho, ale po chvíli čichání o sebe úplně ztratili zájem. Znamenala tato reakce, že na sebe zapomněli nebo si sebe navzájem pamatují tak dobře, že větší pozdrav, pln emocí byl zbytečný?

Možná si některý začínající koňský vědec přijme výzvu a poskytne definitivní odpověď na vaši otázku: „Může si kůň pamatovat starého známého?“

-------------------------

A jaké zkušenosti máte vy? Co si myslíte dokáží si zapamatovat své staré přátele?

Anne

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode