NEOBVYKLÉ JEZDECKÉ DISCIPLÍNY (I. ČÁST)

05.05.2019 23:28

Jezdectví samo o sobě je neuvěřitelně široké a skrývá pod svým názvem více než jen klasické disciplíny, které známe a běžně se s nimi potkáváme. V této sérii se podíváme na ty méně známé, ale i přes to zajímavé disciplíny.

► Camargue equitation (Camargueské jezdectví), je tradiční styl pracovního jezdectva pastevců, tzv. gardian (v angličtině) regionu Camargue v jižní Francii. Tito pastevci jezdí na svých koních plemene Camargue a jejich práce je podobná kovbojům. Tento styl jezdectví je blízce spojen s koňmi plemene Camargue, s dobytkem plemene Camargue a s tzv. ‚bouvino‘, tradičním kulturním světem chovu dobytka v Camargue.

► Coleo de toros, je tradiční venezuelský a kolumbijský sport velmi podobný rodeu, kde skupinka Llanero (kovbojů) na koni honí dobytek úzkou cestou (nazvanou Manga de coleo), aby je povalili. Coleo je obvykle prezentována jako vedlejší událost u větších událostí jako je např. náboženský festival. Ve Venezuele a Kolumbiji je velmi oblíbené hlavně v rovinných oblastech.

Začíná s účastníky a býkem nebo telem (záleží na věku a postavení účastníků) za dvířky v úzkém prostoru. Dvířka vedou do úzké hliněné dráhy dlouhé asi 100 m s vysokými ochrannými lištami, otevřenými na druhém konci. Jakmile dá rozhodčí signál, tele je vypuštěno a vyběhne. O pár vteřin později jsou vypuštěni i jezdci a soutěží, kdo chytí tele za ocas. Jezdec, kterému se to podaří jako prvnímu, zrychlí a táhne za něj, dokud nezakopne. Jakmile je na zemi, ostatní jezdci ho zajistí, aby se nemohl zvednout. Cílem je zvládnout to v co nejkratším čase.

Coleo může být nebezpečný sport a většina účastníků je mužského pohlaví. Ačkoli Colea, ve který jsou všechny soutěžící ženy, nejsou až tak neobvyklé. Nehody se mohou stát, protože jezdci soutěží agresivně a jezdí vysokou rychlostí s minimální ochranou těla. Navíc někteří diváci, kteří coleo navštěvují a sedí na vrcholu vysokých ochranných hranic, jsou občas tak vzrušení nebo opilí, že mohou spadnout, nebo se srazit s jezdcem či býkem.

► Corrida de sotrija, je tradičním sportem v oblasti Rio de la Plata v Jižní Americe. Závodí v ní Gaučové, což jsou pampští pasáci dobytka, jsou z Jižní Ameriky (hlavně z Argentiny, Paraguaye a Uruguaye). Tato tradice se koná v městském festivalu Sant Joan na španělském ostrově Menorca a na italském ostrově Sardinie v obci Oristano.

Je to dnes nejoblíbenější sport Gaučů, který můžete vidět v době Karnevalu a jiných svátcích. Hraje se následujícím způsobem. Na hlavním náměstí hlavního města uvidíte ve středu ulice dva vzpřímené sloupky, asi 10 stop vysoké (cca 3m) a spojené břevnem. Uprostřed něj je zavěšen malý prsten, který není větší než svatební. Gaucho, který cválá v plné rychlosti, má za úkol prsten zachytit na větvičku, podobnou obyčejné tužce nebo rukojeti ocelového pera. Nespočetně z nich se samozřejmě netrefí. Ale ti kdo jsou úspěšní, jsou pak přivítáni zvoláním „Viva!“

► Deporte de lazo, je jezdecký sport v Panamě, kde patří mezi nejoblíbenější sportovní události a je neoficiálně považován za národní sport. Dva týmy o 12ti jezdcích soutěží ve dvou kolech v chycení telete (vážící cca 136 kg) do lasa, v co nejkratším čase. Každý jezdec má maximálně 20 sekund.

Anne

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode