Měsíční slepota (Equinní rekurentní uveitida, ERU, equine recurrent uveitis, periodic ophthalmia)

27.09.2018 01:36

Měsíční slepota je zánětlivé onemocnění oka. Zánět probíhá v přední komoře oční, tedy mezi rohovkou a čočkou. Onemocnění je úzce spojeno s imunitou koně. Hlavním původcem jsou tkz. leptospiry, které svou močí roznášejí hlodavci, což je nejčastější příčina vzniku. Malé procento pak zastupuje ostré sluníčko nebo zářivý sníh působící na oko. U plemena Appaloosa pak může jít i o dědičnou dispozici. Měsíční slepota je recidivující onemocnění, což znamená, že se stále vrací. Nejčastěji v měsíčních intervalech, proto měsíčí slepota. Jedná se o nejčastější příčinu oslepnutí koně, kdy může postihnout obě oči. Její průběh se dělí na dvě časti - akutní záchvat a klidová fáze.

Akutní záchvat onemocnění se projevuje bolestivostí a otokem oka, světloplachostí, přivíráním oka, změnou barvy rohovky, koni teče z oka hnus, slzy případně krev. Postupně vzniká modrošedé zamlžení rohovky, které se ohraničuje výraznou červenou cévní kresbou. Každý záchvat více a více oko požkozuje a i při správném léčení nakonec může dojít k oslepnutí. Problém je, že záchvaty pokračují i v případě oslepnutí a jsou stále bolestivé.

Klidová fáze vzniká po odeznění nebo vyléčení akutního záchvatu. Interval se mezi záchvaty většinou postupně zkracuje. V klidové fázi se zornička rozšíří, při záchvatu se zornička zužuje a dojde-li ke srůstu, zůstává zornička zúžená.

Záchvat se léčí kapáním Atropinem, který trhá srůsty, s kombinací kortikoidových kapek. Intervaly kapání se liší podle rozsahu zánětu, ale zpravidla se první 2-3 dny kape co hodinu. Je důležité oko rozkapat, aby nedošlo ke srůstu mezi rohovkou a čočkou, kdy kůň nakonec o zrak přijde, proto je důležité tohle nepodceňovat. Je důležité koně mít v tmavém boxu, nejlépe po celou dobu trvání záchvatu. Ten může trvat až cca 14 dní, podle rozsahu zánětu. Dále jsou pak tři možnosti další léčby. První je cyklosporinový implantát, který do oka uvolňuje protilátky. Další je vitrektomie, což je operace oka, kdy se vysaje sklivec a nahradí jinou tekutinou a poslední nejradikalnější je oko trvale vyjmout. O cyklosporinovém impantátu a vitrektomii vyjde samostatná část.

Pat and horses

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode