MANIPULACE U KONÍ

08.11.2018 01:22

Jako u všeho, i u koní jsou určitá pravidla, která je potřeba dodržovat, pokud nechcete přijít k úrazu. Nejsou to žádné blbosti, co si někdo jen tak vymyslel. Někde se dodržují, někde ne. Co je tedy dobré u koní dodržovat?

1 – Nekřičet - Koně jsou lekavá zvířata (a nejen oni), proto není vhodné v jejich blízkosti jen tak začít křičet, hulákat a být zbytečně hlasitý. Přeci jen mají citlivější sluch než my, proč je zbytečně trápit?

2 – Neběhat koni za zadkem

Nejčastější a nejdůležitější pravidlo. Pokud jste koni u zadku, vždy ho hlasem upozorněte a pokud okolo něj musíte projít, vždy co nejblíže k němu. Pokud vykopne, tak síla nebude taková, jako když budete za zadkem 2 metry.

3 – Nekrmte cizí koně

Pravidlo i pro veřejnost, zvířata nejsou vaše, nejsou vaším majetkem. Spousta majitelů to nemá rádo. Nikdy nevíte, jakou má kůň dietu či omezení a váš dobře myšlený skutek může koně i zabít.

4 – Dodržujte řád stáje
Každá stáj má volně přístupný (nebo měla by mít) řád stáje, který je každý, kdo do areálu vstoupí, povinen přečíst a dodržovat.

5 – Ohlašovat nenadálé události
Ať už je to požár či zranění vaše nebo koně – vždy to někomu ohlašte! Pokud jste ve stáji sami, informujte příslušnou bezpečnostní složku (Záchranná služba, Policie, Hasiči) a majitele stáje, potožmo koně (pokud znáte majitele, pokud ne, majitel stáje jej zkontaktuje).

6 – Dodržovat pokyny majitele/trenéra
Pokud nejste plnoletí, je pro vás povinnost dodržovat pokyny dospělé osoby nebo osoby pověřené vedením. Uvědomte si, že kdyby se něco stalo, oni jsou za vás zodpovědní a oni z toho akorát budou mít problémy. Proto buďme rozumní! :)

7 – Bezpečnostní pojistka
Pokud jezdíte ven sami, je dobré někomu říct vaší přibližnou trasu a přibližní návrat. Je to taková pojistka, že kdybyste nedejbože spadli a nemohli chodit, vydají se vás poté hledat. Nezapomínejte sebou také nosit telefon!

8 – Používejte rozum
Pravidel může být miliony, ovšem vždy používejte svůj rozum, nepodceňujte sebe ani okolí, promyslete, než něco uděláte.

Pravidel a řádů je mnoho, pro ukázku jsem našla dobrý řád na ukázku - https://www.jizdarna-hejtmankovice.cz/…/P%C5%99%C3%ADloha-%C…. Každá stáj má svůj uzpůsobený, proto jej dobře přečtěte a dodržujte.

Vaše Koňopisálek

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode