KŮŇ JE CHUDÁK NA PASTEVKU vs. KŮŇ JE CHUDÁK V BOXE aneb JAKÝ TYP USTÁJENÍ JE PRO MÉHO KONĚ NEJVHODNĚJŠÍ?

24.08.2019 22:58

Ať už jste majitelem koně nebo nejste, určitě jste si všimli, že komunita koňáků se tak trochu dělí na tři tábory. Zatímco jedni z nich tvrdošíjně prosazují jedině pastevní ustájení, druzí proti tomu ostře vystupují s tvrzením, že koním je nejlépe v boxe. No a třetí skupina si ještě zachovala zdravý rozum a je schopná reálně zauvažovat nad tím, co je pro jejich koně vlastně nejlepší. Jenže, co je vlastně to nejlepší? Pojďme si oba typy ustájení nejprve představit:

PASTEVNÍ USTÁJENÍ

Pod tímto pojmem si představujeme různě rozlehlou pastvinu, většinou s travním porostem, kde jsou koně 24/7, případně v režimu den výběh/noc box, nicméně větší část celého dne tráví venku, a to celoročně, za každého počasí.

BOXOVÉ USTÁJENÍ

Boxovým ustájením myslíme typ ustájení, kdy kůň tráví podstatnou část dne v boxe. Možná bych řekla, že jeho větší část, koně často chodí do výběhů jen na několik hodin, a třeba i vícekrát denně, ale více času tráví v boxe.

Nepřijde mi úplně fér teď označovat jedno z těchto ustájení za nejideálnější, protože je třeba koně vnímat jako individualitu. To, co fungovalo na koně vaší kamarádky nemusí nutně fungovat u vás. Je to jako s lidmi. Zatímco vy milujete slunce, vaše kamarádka před slunečními paprsky prchá do stínu. Problémem však je, že spousta majitelů koní s nimi jako s lidmi jedná, a jsou přesvědčeni o tom, že je-li jim zima, určitě je zima i jejich koním. Kůň je ale zvíře a ač časem silně domestikované, pořád je více zvířetem, než člověkem. Stále dá raději přednost pastvině a koňským kamarádům před vámi, přestože to nemusí dát vždycky najevo...

Jak to tedy udělat tak, aby to všechno fungovalo? Určitě se odprostit od internetových diskuzí, které vás nabádají k tomu, že kůň má být výhradně a jedině venku nebo naopak, že by měl být zavřený a to hlavně ve chvíli, když se (lidově řečeno) "Zima zeptá". Zkoušejte, naslouchejte a hlavně sledujte, jak na typ ustájení reaguje.

Důležité je myslet také na to, že svému koni musíte dát čas a hlavně ho nevystavit zbytečným abnormálním změnám. Pokud byl tedy například celý život boxovaný, konec října asi nebude nejlepším termínem pro to, abyste ho nechali v pastevním ustájení. Naopak však není úplně vhodné pastevně chovaného koně zavřít ze dne na den do boxu bez možností pohybu, které měl doteď (nebereme-li v potaz zavření ze zdravotních důvodů).

A JAK BY TAKOVÉ IDEÁLNÍ USTÁJENÍ MĚLO VYPADAT?

Zkusme se tedy na oba typy ustájení podívat znovu a ujasnit si, jaké by měly být.

BOXOVÉ USTÁJENÍ:

V první řadě by měla budova s boxy v zimě držet teplo a v létě nepropustit vedro. Obecně by ale vnitřní teplota v zimních měsících neměla být příliš vyšší než venku, aby nedocházelo k velkým teplotním skokům (pokud tedy nemáme dekované koně, ale to bych teď úplně nerozebírala). Měla by být dobře větraná, s okny a pokud možno propouštět hodně světla. Ani vám by v tmavých prostorách bez slunce nebylo dobře. Boxy by měly být bezpečné, čisté, dostatečně prostorné a pravidelně kydané, a to každý den! Čpavek (amoniak), který se uvolňuje z koňské moči je jedovatý plyn. A navíc, ve výkalech se drží hmyz, který přenáší nemoci, a také paraziti. Čisté by měly být také napáječky a žlaby na krmení. Nezbytnou nutností je také dostatek podestýlky. Je-li kůň většinu času v boxe, je potřeba ho pořádně zabavit, jinak může docházet k učení se zlozvykům, jako je klkání, hodinaření, hrabání, kopání nebo okusování dřeva apod. Pokud tedy kůň není na dietě, měl by mít neustále k dispozici dostatek sena, silný liz a případně hračky. Kůň by také měl mít možnost koukat ven, ať už do uličky nebo mimo budovu, aby měl přehled o dění ve stáji a venku, a tím se snížilo riziko nudění se. Musíme také počítat s tím, že boxovaný kůň bude potřebovat více pohybu a naší pozonosti.

PASTEVNÍ USTÁJENÍ:

Ač se to nezdá, je zde mnoho podobností. Pastviny by měly být prostorné a nemáme-li možnost většího prostoru, měli bychom tomu uzpůsobit počet koní, které na nich chováme. Sestavit stádo, kde budou všichni koně spokojení, je trochu alchymie a vyžaduje trpělivost a také trochu zkušenosti. Pastvina by měla mít bohatý travní porost, měla by být zbavena jedovatých rostlin, ačkoliv koně si jedovatých bylin většinou nevšímají, mají-li dostatek potravy. V měsících, kdy není travní sezóna, by pak měli mít přístup k dostatku kvalitního lučního sena. Samozřejmostí je neustálý přísun k čisté vodě, která by se zejména v horkých letních den měla pravidelně vyměňovat a v zimních měsících zase zbavovat ledu. Zkrátka, dodržovat pitný režim je velice důležitě! Jsou-li koně nepřetržitě venku, měli by mít dostatek stínu a míst, kde budou v závětří. Ať už jsou to možnosti přírodní - stromy nebo přístřešky. Přístřešek by měl být v první řadě bezpečný a prostorný. Může být také nastlaný slámou či pilinami. Pastviny, stejně jako boxy, je třeba udržovat v čistotě, pravidelně vybírat výkaly a je také potřeba se o pastvinu řádně starat. Máme-li na ní více koní, doporučuje se pravidelné přehánění do jiných ohrad, aby se půda vzpamatovala a příští rok vyrostla zase krásná nová travička. No a na závěr, bezpečnost ohrad je absolutní nezbytnost a to i zabezpečení proti útěku zvířat, čili pevné ohrady, nejlépe s elektrickými ohradníky. Případně ohrady doplnit o upozornění o nekrmení koní či kamerovým systémem. Nutno také podotknout, že je potřeba koně pravidelně kontrolovat, protože ustájit koně na pastviny neznamená to, že ho odložím a více se o to nestarám.

Sami tedy vidíte, že to tak jednostranné, jako někteří lidé tvrdí, nebude. Co je tedy nejlepší alternativa pro mého koně? Pokud zhodnotím zdravotní stav, povahu, tělesnou dispozici a možnosti, měl bych na to časem sám přijít. Zkoušet, naslouchat a pozorovat. Jedině tak se to dozvím. Držím palce při hledání vhodného ustájení!

Máte k tomu nějaké připomínky? Napište nám! Buď do komentáře, do zpráv nebo na náš instagram - jezdectviteoreticky. Rádi vaše připomínky přijmeme a případně zveřejníme. Díky. :)

Riccia

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode