Koňský zrak

08.06.2019 23:08

Koně mají největší oči ze všech savců. Koňské oči jsou umístěny na boku hlavy, mají koně možnost periferního vidění, což jim umožňuje neustále sledovat přítomnost predátorů. Koně mohou vidět až v úhlu 340°, aniž by museli vůbec pohnout hlavou. Existují pro ně ovšem i slepé body a to přímo před nimi a za nimi.

Koně z větší části vidí monokulárně, což znamená, že oči pozorují obrazy okolí nezávisle na sobě. Tyto obrazy jsou přeneseny do světločivných buněk na sítnici zvaných čípky. Zároveň ale částečně vidí i binokulárně, ale pouze omezeně – uvádí se oblouk 55-65° před koněm. V této oblasti koně mohou lépe ostřit a dokonce rozpoznat hloubku i vzdálenost. Zajímavé je to, že koně snižují hlavu, aby posoudili bližší vzdálenosti, a zvedají ji, aby posoudili objekty, které jsou dál. Čípky zároveň zajišťují i barevné vidění. Na sítnici se vyskytuje ještě druhý typ světločivných buněk a to jsou tyčinky, které obsahují zrakové barvivo rodopsin a zajišťují vidění v noci. Nočnímu vidění napomáhá i reflexní vrstva tapetum lucidum pod sítnicí. Koně se ovšem špatně přizpůsobují náhlým změnám světla, např. při východu ze stáje ven. U koní najdeme i třetí víčko, tzv. mžurku, která leží ve vnitřním koutku oka a chrání rohovku.

Koně mají dichromatické vidění, což znamená, že kromě odstínů šedé dokážou rozeznávat ještě další dvě barvy. Mají totiž jen dva typy čípků (na rozdíl od člověka, který má tři), z nichž jeden vnímá vlnovou délku okolo 428 nm, což je oblast modré barvy, a druhý vlnovou délku okolo 539 nm, což je žlutá oblast. Dichromatické vidění koním neumožňuje rozeznávat červené světlo.

A jak je to s hemisférami? Je nutné zmínit tzv. křížení optických nervů, chiasma opticum. Z každého oka vystupuje jeden zrakový nerv složený z mnoha nervových vláken. Před vstupem do mozku se pravý a levý zrakový nerv zkříží a v tomto křížení si svá vlákna rozdělí. Zatímco u lidí je to zhruba půl na půl, tzn. Pravý zrakový nerv vydá polovinu svých vláken do levé hemisféry a polovinu do pravé (stejné je to i s levým nervem), u koní je to jinak. Z pravého zrakového nervu jde až 85 % vláken do levé hemisféry a jen 15 % zpět do pravé, stejně jako u levého nervu. Zjednodušeně řečeno, informace z pravého oka zpracovává levá hemisféra a naopak. Pro příklad – jsme na vyjížďce a kůň něco vidí pravým okem, lekne se, ale zjistí, že to není nic nebezpečného – tento proces zpracovává levá hemisféra. Když jedeme zpátky, daný podnět kůň vidí levým okem a informaci zpracovává pravá hemisféra, která se s tím ještě nesetkala. Proto se kůň znovu lekne.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode