Koňská chuť a čich

11.06.2019 23:08

Chuť

Chuťové buňky najdeme po stranách chuťových papil a to na jazyku, měkkém patře a v hrdle. Sladká a slaná chuť je koňmi obvykle vnímána jako příjemná. Obojí proto, že jim dodávají látky, které koně potřebují – sladká potrava sacharidy, které jsou zdrojem energie, a slaná sodík či chloridové ionty. Kyselá a hořká potrava naopak nejsou mezi koňmi moc oblíbené a koně se jim spíše vyhýbají.

Čich


Ač koně nemají nejrozvinutější čich ze všech savců, i tak je velmi dobrý a hlavně velmi potřebný, především pro přežití. Spolu se sluchem mohou zachytit blížícího se predátora či vyhodnotit, zda je pro ně nový pach nebezpečný. Čich je také velmi důležité pro vzájemné soužití s ostatními koňmi i lidmi – dokážou rozeznat příslušníky svého stáda, svého jezdce či majitele apod. S tím souvisí i vztah mezi matkou a hříbětem. Když klisna po porodu olizuje své hříbě, nasává zároveň jeho pach a ukládá si jej do paměti, aby hříbě mohla později najít ve stádě. Čich hraje i velkou roli pro rozmnožování. Koně totiž mají Jacobsonův orgán, což je přídatný čichový orgán uložen v dutině nosní. Jeho funkce spočívá v tom, že rozpozná přítomnost feromonů v nasávaném vzduchu. Feromony jsou látky chemického charakteru vytvářené v tělech zvířat (včetně lidí) a dávají informace o reprodukčním stavu jedince. Právě díky tomu hřebec pozná, že má klisna říji a kdy je připravena k páření. S Jacobsonovým orgánem je spojeno i flámování, což koně dělají, pokud ucítí ve vzduchu feromony. Díky flémování se dostane dostatek feromonu do JO a kůň ho může analyzovat. Nemusí to ovšem vždy souviset s přítomností feromonů – koně občas flémují i pokud cítí velmi silný neznámý pach.
A taková zajímavost na konec. Vědeli jste, že koně dokážou cítit vodu i na dlouhé vzdálenosti? V minulosti tuto schopnost využívali Beduíni během cest v poušti. Nechali své koně, aby našli zdroj vody.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode