Konejšivé signály a řeč těla u koní

11.03.2019 00:17

Autorka, Rachaël Draaisma, jako mnozí z nás propadla koňskému kouzlu již v dětství. Při jedné studii psů se dostala do kontaktu s Turid Rugaas, která před mnoha lety napsala knihu o konejšivých signálech u psů. Právě ta se jí svěřila s myšlenkou, že by ráda podobnou studii provedla i u koní. A tak vznikla samotná myšlenka této knihy. Rachaël se do toho pustila na plno, začala dokumentovat různé koně, v nejrůznějších situacích, materiály získávala i od dalších majitelů, až jich bylo pár set, ty si poté procházela a hledala v nich souvislosti.

Kniha je tedy závěrem jejího studia konejšivých signálů a řeči těla koní, ale nejen to. Poskytuje kompletní obraz toho, jak koně komunikují a poznávají svět. Sledovala konejšivé signály, přeskokové chování, stresové signály i vzdálenost zvyšující signály. Vše je v knize velmi pěkně vysvětleno. Aby veškerým těmto vědomostem dala nějaký základ, zmapovala to, jak koně reagují v různě stresujících situacích, až jí vyšla jakási stupnice.

V knize se mimo to přesně dozvíte, co vykazování určitého chování znamená (ale přitom si autorka stále uvědomuje, že každé chování může v jiném kontextu znamenat něco jiného, a zdůrazňuje to) a proč je do dané skupiny zařazeno, nechybí ani velké množství obrázků, kde dané chování ukazuje, a příklady situací, kdy k němu může dojít. To vše čtenáři pomáhá si o tom udělat lepší, ucelenější obraz. Na konci se dozvíte několik zajímavých rad jak s novými informacemi pracovat. To všechno čtenáři napomáhá k lepšímu porozumění tomu, co se odehrává v hlavách našich miláčků. Myslím, že takovému tématu, se zatím nikdo v žádné knize nevěnoval. Myslím, že nám to může nám to pomoci ke zlepšení v komunikaci mezi lidmi a koňmi, a k lepšímu vzájemnému porozumění.

Knížka je menšího formátu, přehledná, černobílá a dá se poměrně lehko číst. Všechno je v knize pěkně vysvětleno i s ukázkami a cvičeními, obrázky také nešetřila. Jediné minus, které bych mohla uvést, jsou obrázky, které nejsou příliš kvalitní, černobílé a někdy rozmazané, ale všechno důležité z nich vyčtete.

Mně tato kniha otevřela ve spoustě věcí oči. Ano sice lidé, kteří se okolo koní pohybují delší dobu většinu z toho co je v knize tuší, ale když vám to někdo takto podá se všemi souvislostmi, najednou se celá komunikace jeví jinak, srozumitelněji. Nabízí nám ne příliš častý pohled na komunikaci s koňmi, která je k nim mnohem otevřenější a nabízí jim více respektu. Neříkám, že by se tím měl hned každý začít řídit, nicméně stojí to minimálně za promyšlení. Sama za sebe, ale můžu říct, že jsem se na své koníky po jejím přečtení přece jen koukala, zase o trochu jinak.

Myslím, že nám kniha nabízí možnost proniknout aspoň trochu víc do koňské mysli a to není nikdy na škodu, takže vám tuto knihu mohu jen vřele doporučit.

Cena: 299-399 Kč

A co vy četli jste už tuhle knihu? Pokud ano jaký je váš názor na ní?

Anne

Odkaz na knihu a její další recenzi naleznete ZDE:

https://www.konskeknihy.cz/action/Affiliate/setAccess/…

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode