KONĚ A LÉTO... Jak ne(ze)šílet?

03.07.2019 23:06

Hurá, konečně léto a prázdniny! Škola se zavírá, dovolená je před vámi a vy se radujete, že konečně můžete ke koním. Jenže ono je to nakonec všechno jinak... Rtuť teploměru šplhá téměř ke 40 stupňům a vám se vůbec nic nechce. Věděli jste, že pro koně jsou tropické teploty, horka a dlouhodobá sucha mnohokrát horší než mrazivé dny? Jak se tedy proti horku obrnit a sobě a svým miláčkům tropické dny usnadnit?

ZÁKLADEM JE HODNĚ PÍT!

Na to pamatujte vždy, nejen když jsou ta úmorná vedra. Dva litry denně jsou pro člověka absolutní minimum. Pít byste měli zejména čistou neledovou vodu, případně doplnit minerálkou. Obojí neslazené, neochucené, coca-cola tedy není zrovna ideálním nápojem.

Co se týče pitného režimu u koní, obecně kůň vypije až kolem 30litrů vody denně, což je v létě samozřejmě úplné minimum a často vypije i více. Voda by měla být odstátá, neledová a měla by se měnit několikrát denně, neboť na sluníčku rychle zteplá a mohla by se zkazit.

STÍN JE NUTNOSTÍ.

To zase platí pro vás i koně. Pokud už jste nuceni vyrazit na sluníčko, měli byste se vyvarovat polednímu slunci. Měli byste se také chránit krémem s UV faktorem, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Pamatujte, že hláška "Já se nikdy nespálím," z 99% procent končí bolestivým popálením různých částí těla. Za poslední léta jsou sluneční paprsky mnohem agresivnější než dříve a poškodit kůži si tak mohou i lidé s přírodně tmavším pigmentem. Snažte se také co nejvíce času trávit ve stínu (třeba v lese).

Kůň by měl mít v létě vždy přístup ke stínu! Ať už přírodního ve formě stromů nebo uměle vytvořeného tedy přístřešku. Pamatujte, že režim koně se v parných dnech mění - tedy přes den v horku jej naleznete spíše spícího ve stínu a na pastvu se vydá až v noci.

ZAMEZTE NADMĚRNÉMU PRÁŠENÍ.

Možná se vám to zdá zbytečné, ale je to tak. Bohužel v posledních letech se setkáváme s čím dál brutálnějším a déle trvajícím suchem, v jehož důsledku se prostředí nejen kolem koní stává prašným, což nedělá dobře koním a samozřejmě ani nám. Pokud vidíte, že jízdárna či lesní cesta nadměrně práší, svůj pobyt na tomto místě co nejvíce zkraťte. Myslete na to, jak nepříjemné je vdechování částeček prachu, který dráždí v ústech, nose a plicích, pro vás, a jak nepříjemné to musí být pro koně. Určitě nechcete, aby váš kůň začal kašlat...

PRÁCE S MÍROU.

Snad nemusím dodávat, že v horkých dnech je nejlepší koně nechat ve výběhu ve stínu, protože to je to nejlepší, co pro něj můžete udělat. Pokud prostě potřebujete pracovat, vyrazte za ním brzy ráno, dokud ještě slunce není vysoko a v lese není tolik hmyzu. Země ještě není vyhřátá a je poměrně čerstvý vzduch. Další dobou, která by mohla být příjemnější je večer. Avšak myslete na to, že vysoké teploty se mohou držet klidně až do pozdních večerních hodin.

Dlouhé náročné tréninky na jízdárně nahraďte raději aktivní vyjížďkou v lese nebo plavením v rybníce či řece. Na jízdárnu doporučuji chodit po dešti, kdy se její povrch i okolní vzduch zchladí.

No a nakonec oblíbené stříkání hadicí. Zchladit nohy studenou vodou je příjemné po každém ježdění, nejen při vysokých teplotách. Co se týče sprchování celého těla, ideální je osprchovat, setřít vodu stěrkou a zopakovat to ještě třeba dvakrát. Voda se z koňské srsti totiž začne odpařovat a je to horší, než kdybyste koně nestříkali. Voda by také neměla být příliš ledová, abyste svému koni nezpůsobili šok.

Lepší než voda z hadice je již zmiňované plavení v rybníce či řece.

Vždy myslete na to, že zdraví máte vy i váš kůň jen jedno!! Žádný trénink ani sportování není důležitější než to, jestli je váš kůň zdravý a v pohodě. Tak hodně štěstí v přežívání extrémně horkých dnů .

Riccia

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode