KONĚ A KLÍŠŤATA

02.06.2019 23:11

Klíšťata patří do kmene členovci, řád roztoči. Klíšťata jako taková nejsou pro koně nebezpečná – i když jsou to parazité sající krev, koni nikdy nevysají takové množství krve, že by je to ohrozilo. Jejich nebezpečí je v tom, že to jsou přenašeči různých chorob – především anaplazmózou nebo lymskou boreliózou. Další nebezpečí tkví v tom, že po odpadnutí klíštěte se může rána zanítit a zhnisat.

Nyní se podíváme na výše zmíněné choroby. Anaplazmóza nenapadá jen koně, napadá i skot, kozy, ovce, psy, kočky a dokonce i člověka. U každého druhu se tato nemoc nazývá jinak, u koní konkrétně equinní granulocytární ehrlichióza. Granulocytární z toho důvodu, že anaplasmóza napadá především bílé krvinky a to konkrétně granulocyty, které v cytoplazmě obsahují zrna zvaná granuly. K přenosu nemoci musí klíště sát 36-40 hodin a samotné příznaky se objeví 10-45 dní po nakažení. Mezi příznaky patří horečka, otok končetin a drobné krvácení na sliznicích, špatná koordinace pohybu, může se vyskytnout i zánět svalů nebo potíže s trávením. Koně jsou také apatičtí, skleslí. Nemoc se diagnostikuje krevním vyšetřením. V krvi je patrný pokles krevních destiček, mírná anemie, přítomnost protilátek proti této bakterii a v bílých krvinkách můžeme najít nahloučené bakterie, které vypadají jako moruše. Proti anaplasmóze neexistuje žádné očkování, prevencí je ochrana proti klíšťaty. Nemoc se dá léčit antibiotiky.

Lymská borelióza je nejrozšířenější klíšťaty přenášené onemocnění na světě. K jejímu přenosu může ale dojít i např. mouchami, komáry či blechami. Diagnostikovat lymskou boreliózu je velmi těžké, protože kůň nemusí jevit žádné příznaky. Na druhou stranu můžou být projevy závažnější – záleží to na druhu borelie, která koně infikovala. Problematika diagnostiky je i v tom, že existuje spousta dalších nemocí, které mají podobné příznaky jako LB. První příznaky se zpravidla objevují několik měsíců po infikování klíštětem – jedná se o hubnutí, slabost, zhoršenou koordinaci pohybu, bolest a otoky svalů a kloubů., schvácení kopyt apod. Pro diagnostiku LB je nutné zahájit klinické vyšetření a vyloučit běžné přičiny příznaků. Pokud se nemoc potvrdí, léčí se antibiotiky. Ovšem záleží i na stupni infekce, pokud nemoc již přešla do chronického stádia a došlo k postižení nervového systému, léčba je velmi náročná a mnohdy i nemožná. Očkování na LB neexistuje, prevencí je opět ochrana proti klíšťatům.

Obecně platí, že čím déle klíště saje, tím více nebezpečných látek do těla vypustí. Klíšťata se nejvíce u koní vyskytují na nohou (např. na vnitřní straně stehen) a na břiše. Pokud klíště na koni najdete, nesnažte se ho první zabít nebo namáčet v oleji – oba případy způsobí, že může do těla vypustit ještě víc bakterií. Klíšťata žijí především při zemi a to ve vysokých, travnatých porostech, které zadržují vlhkost a chrání je před slunečními paprsky.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode