JEŽDĚNÍ A TĚHOTENSTVÍ

04.05.2019 23:29

Není divu, když většinu lidí, motajících se kolem koní, tvoří mladé ženy a dívky( nedokážeme bez těch našich zvířátek být!) Koukneme se jak to vlastně probíhá a jaký máme PRO a PROTI 

První trimestr

Uteče většinou nejrychleji, protože první měsíc se vlastně nepočítá. Navenek se nic nemění, tedy skoro. Už ve druhém měsíci se začínají povolovat břišní svaly. Někomu už v té době začíná vadit ježdění, přesněji řečeno otřesy a napínání břišních svalů. Hodně žen mívá bolesti v podbřišku, které jsou vcelku normální. Důvodem je překrvení pánevní oblasti. Pokud to matce nevadí a nemá problémy, ježdění není důvod zakazovat. Svaly pánevního dna i břišní svaly ještě dobře fungují. Co vadí, jsou otřesy – samy poznáte, co ještě snesete a co vám už začíná vadit. Drncání v pracovním klusu pochopitelně ideální není, pokud ale umíte pohyb dobře vysedět, lze i v něm normálně pracovat.

První trimestr je nejrizikovějším pro dítě. Zpočátku, zhruba do doby, než těhotenství zjistíte, se jeho vývoj řídí zákonem „všechno nebo nic“. Dojde-li k poškození, je-li nevratné, těhotenství končí. Ve 2. a 3. měsíci se vyvíjejí orgány, jedná se tedy o období z hlediska vývoje plodu nejzásadnější. Matka by se měla vyhnout všemu, co by mohlo plod ohrozit. Jsou to nejen virové infekce, ale i přehřátí nebo „práce“ na kyslíkový dluh. Fyzicky náročné tréningy, zejména je-li horko, tedy raději vynechte. Hlídejte si puls, neměl by dosáhnout hodnoty, která vznikne odečtením vaší váhy od čísla 200. O problémech s nevolností, se zde rozepisovat nebudu, jen zmíním, že normální je i zvýšená únava a spavost a určitě se v tomhle období nemá cenu překonávat. Naopak, tělo ví nejlíp, co potřebuje. Věřte mu.

Druhý trimestr

Z gynekologického hlediska je to období nejméně rizikové a budoucí matka se v něm většinou cítí velmi dobře. Pokud je všechno v pořádku, není důvod se omezovat, jen platí pravidlo o nezvedání těžkých věcí a vyhýbání se rizikovým činnostem. Jaké je největší riziko případného pádu? Hrozí především jí. Záleží samozřejmě na okolnostech, ale protože nastávající matka se instinktivně snaží chránit si břicho, riskuje, že nedopadne tak „optimálně“, jak by mohla, a zraní se.

Ke konci druhého trimestru se začínají často objevovat děložní stahy, tzv. „tvrdnutí břicha“. Doktoři doporučují užívání magnézia. To je obecně v těhotenství dobré užívat. Tyto stavy se objevují často právě v kombinaci s pohybem a otřesy, ježdění je může vyvolávat. Pokud nejsou příliš časté a děložní čípek se nezkracuje, nevadí to, v opačném případě na ježdění radši moc nemyslete, ať si nepřivodíte předčasný porod.

Třetí trimestr

Ve třetím trimestru je ježdění už dost rizikové. Břicho roste poměrně výrazně a mění těžiště jezdkyně, takže se zvyšuje riziko pádu, i když kůň jen nevinně zakopne nebo uskočí. Břicho je navíc poměrně neskladné, špatně se slézá a nalézá, a bez pomoci a přidržení koně jsou i tyhle úkony riskantní. Samozřejmě, i tohle je vysoce individuální. Při případném pádu může dojít k odtržení placenty od děložní stěny. Uvolní-li se malá část, je šance, že vše dobře dopadne. Pokud je to část větší, případně placenta celá, plod je ohrožen na životě (případně během chvíle umírá), protože je odtržen nejen od výživy, ale i od přívodu kyslíku. Ohrožena je i matka, protože dojde k masivnímu krvácení.

Chrupavčité spojení páteře a pánve jsou přetěžované již samy o sobě a, stejně jako pánevní spona vpředu, pobolívají. Dle moudrých slov ortopeda není radno je dráždit ani sezením obkročmo, ani vybalancováváním pohybů koňského těla, protože existuje riziko, že dojde k poškození.

Pokud jste až do té doby byly aktivní na koni a kolem koní a po otěhotnění jste přestaly, buďte připravené na to, že toho tělo využije pro vytvoření tukových zásob. Je-li to možné, nepřestávejte se tedy hýbat.

Pro a proti ježdění

Myslím, že těhotenství asi nebude nejpříjemnější doba pro koňařky, byť lékaři tak rádi zdůrazňují, že „člověk by se neměl kvůli těhotenství omezovat, měl by dělat nač je zvyklý a užívat si to.“ Ovšem také dodávají (toto jsou konkrétně slova MUDr. Elišky Ludvíkové): „s vyjímkou aktivit, u nichž je riziko pádu. Riskantní jsou také otřesy.“ A pak si vyberte! Je pravda, že než sedět depresivně doma v bezpečí, je asi lepší sedět šťastně na koni, to si ale musíme každá rozhodnout sama. A přijmout riziko, že pokud se náhodou něco stane, budeme si to dlouhá léta vyčítat. Je dobré si alespoň vybrat bezpečného a pohodlného koně. Neměl by to být šicí stroj, měl by mít pohodlné, klidně plošší chody. A pokud možno v co nejbezpečnějších podmínkách.

Má ježdění v těhotenství nějaký přínos? Domnívám se, že nezanedbatelný. Jelikož hormony cvičí i s psychikou, zrelaxovat a přijít na jiné myšlenky je skoro životně důležité. Udržíte-li si dobrou fyzickou kondici, velmi to pocítíte nejen při samotném porodu ale i po něm. Čím lepší kondice, tím lépe a rychleji se zregenerujete. A co je zajímavé, podle výzkumů kontakt s koňmi může prospět i nenarozenému miminku. Alergie je metla moderní doby a koně a prostředí stáje představuje obrovské hnízdo alergenů. Pokud jste alergické, byť v malé míře, a umíte s tím žít, v těhotenství to nepokoušejte. I když u vás se žádná reakce nedostaví, vaše tělo o alergenu ví a uvědomuje o riziku i vyvíjející se imunitní systém děťátka. Ovšem pokud alergici nejste, pak své dítě před alergií nejlépe ochráníte právě tím, že se budete pohybovat mezi zvířaty a v prostředí, bohatém na alergeny.

Pravda je, že mnoho jezdkyň, zejména drezurních na naší i světové scéně, jezdila dlouhé měsíce. Máme v živé paměti Alenu Zeusovou nebo Hanu Vašáryovou, která se v roce 2007 stala mistryní ČR v pátém měsíci těhotenství. Podíváme-li se na světovou špičku, není to jinak, stačí zmínit nedávné těhotenství Isabel Werth. Od některých jezdkyň je slyšet, že jim těhotenství v ježdění i pomohlo – zlepšilo cit pro hudbu nebo pro samotné koně.

 

A vy si dokážete představit, že v těhotenství nebudete u koní? Já tedy ne, jelikož na těhotenství chci mít koně doma .

Adminka Ell

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode