JAK ZAČÍT SKÁKAT?

25.08.2018 01:55

Jedním z návrhů na článek bylo téma, jak začít skákat z pohledu jezdce. A tak se na to dnes podíváme.

Já osobně bych začala kavaletovou prací. Nejprve na klasických kavaletách a to nejprve z klusu, kdy si nad nimi jezdec stoupne, čímž trénuje stehenní sed, a poté i ze cvalu. Jezdec se tak naučí koně vést na střed, udržet ho nad kavaletami a jak už jsem řekla, trénuje i stehenní sed, který je při skákání samozřejmě potřeba. Následně bych přešla na vyvýšené kavalety se stejným postupem. Je fajn, pokud si vezme trenér jezdce na lonž, kde bude vyvýšené kavalety překonávat. Jezdec se tak může soustředit jen na sebe a na odskoky. Až trochu získá stabilitu, může to zkusit i bez třmenů anebo držení (nebo obojí).

Dále bych přešla k „vyšším“ skokům, konkrétně ke křížkům s odskokovými kavaletami. Jezdec jej bude nejprve překonávat z klusu. Tak si zvykne na ježdění s odskokovkami, na pobídku před skokem atd. Až si bude jistý v klusu, může začít skok chodit ze cvalu. Opět, jde o to, aby si jezdec navykl na celý „proces“ skoku a zjišťoval, co a jak má a nemá dělat.

Poté je na řadě skoková gymnastika a řady. Nejprve nějaké jednoduché, například jen z vyvýšených kavalet, postupně zvyšovat na křížky či malé kolmáčky. U řad jde o trénování sedu, takže ježdění bez třmenů nebo držení je samozřejmostí.

Pokud už si je jezdec víceméně jistý, může začít pomalu překonávat jednoduché a malé parkurky. Zde se opět dbá na pěkné a rovné nájezdy, pěkné tempo, odskoky, pobídky, sed jezdce nad skokem a taktéž vycválání na správnou nohu, popř. opravení cvalu. V podstatě vše, co jsme trénovali doteď, jen dohromady. Mimo to je fajn zahrnovat i různá skoková cvičení (skvělá najdete na Horsephysio), která jsou dobrá jak pro jezdce, tak i pro koně.

A jak jste se učili skákat vy? :)

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode