JAK VYBRAT SPRÁVNÉHO KONĚ A NA CO SI DÁT POZOR PŘI KOUPI?

17.01.2019 00:30

Jsme tu a jdeme kupovat koně! Jenže, jak vybrat toho správného? Co když udělám chybu? Nebojte se. Nejlepší si je vzít alespoň jednu zkušenou osobu (kamarád, trenér ... ), protože čím víc očí, tím víc vidí. Na co si tedy dát při koupi pozor?

- V první řadě si všímejte chování koně. Jak se chová v domácím prostředí? Je klidný, pozorný, všímá si člověka? Nebo je naopak nervózní, pořád capluje na místě? Už tyhle informace vám ukáží, jak s koněm bylo zacházeno a jaký je zhruba je (počítejte s tím, že kůň v novém prostředí se bude chovat ze začátku jinak než v domácím, usí si také zvyknout na nové prostředí a okoukat ho!)

- Pokud kůň je obsedlý, rozhodně si ho vyzkoušejte v sedle. Ovšem chtějte vidět i majitele. Sledujte, jak se chová při čištění (zda se neohání po jezdci, zvedá dobře kopyta ... ), zda se nechá v pořádku nasedlat a nauzdit. Dívejte se, jak se k němu jezdec chová, jak kůň reaguje na pobídky, zda je spíše tlačivý nebo ho naopak člověk musí brzdit. To vám i ukáže, jak se kůň chová při jízdě. Pokud budete chtít skákat, chtějte ho při tom vidět.

- Koně si zkuste i vy. To, co jste pozorovali u jeho jezdce, pozorujte i u sebe. Jak se chová k vám, jakožto cizímu? Dobré je i to, pokud majitel dovolí si koně vyzkoušet vícekrát než jednou.

- Koně si prohlédněte po celém jeho těle, nejlépe, pokud sebou máte veterináře, ho nechte rovnou zkontrolovat. Kůň při prodeji musí mít udělané krve, je to základ. Můžete chtít i RTG. Všímejte si jakýchkoli netypických znaků.

- Ptejte se na vše, co vás napadne, i na blbosti. Vše ve výsledku může být důležité. Chtějte vědět povahu koně, jak se nakládá do přepravníku, zda někdy plavil se ve vodě, jak reaguje na ostatní zvířata, jakou má pozici ve stádě, jak se chová v cizím prostředí ...

Jistě to není úplně vše. Napsala jsem zde podle mne nejdůležitější body, co bystě měli pozorovat. Pokud jste si vybírali svého koně, co byste mohli ještě doplnit dle svých zkušeností?

Vaše Tyrolean Dream (Koňopisálek)

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode