JAK SBALIT KONI HLAVU?

23.11.2021 23:56

-JAK SBALIT KONI HLAVU?-
Jelikož se mě na toto téma dost lidí ptalo, když jsem předtím postovala ten dotaz, jak jezdíte vy, tak jsem se rozhodla znovu toto téma rozvést a dopodrobna to popsat, jak to vidím já a jak na to.
Na úvod bych ráda dodala, že i když já tady dopodrobna vysvětlím jak to je, vždy je lepší, když máte trenéra a podívá se na vás. Může to být klidně i vaše kamarádka, co má více odježděno než vy a nebo je vždy super, když vás někdo natočí, abyste se na sebe poté mohli podívat a zjistit, jestli děláte vše dobře. V tomto oboru je nejlepší se stále zlepšovat, vzdělávat a neusnout na vavřínech.
V první řadě bych řekla, že koni se hlava nikdy nebalí. Můžete zabalit někomu kufry, ale hlava koně se nikdy nebalí, to si už navždy zapamatujte. Také si zapamatujte, že pokud chcete, aby se koník hezky nesl jak má, nezáleží jen na hlavě, ale na celém těle a hlavně na zadních nohách. Pokud půjde odzadu jako šnek, při každém kroku zakopne, nebude mít dostatečný "impulz" odzadu-kupředu, potom je vlastně úplně jedno kde má hlavu, jestli na zádech a nebo na plecích. Samozřejmě, není ani žádoucí mít hlavu v oblacích, protože pak se ten kůň zbytečně rozpadá a není dobré mít ho ani roztáhlého stylem hlava v Římě, ocas v Madridu. Také je hloupé a dost nelogické vytáhnout koně jen tak z ohrady a chtít po něm ihned na myšlenku nějaké přehnané držení hlavy a drezurní cviky. Každý koník je v jiném stupni výcviku, každý koník je jiný, někdo se bude učit celou hodinu, aby se dostatečně uvolnil, nebo aby se neháčkoval, jiný se bude učit být v klidu. A pokud neumí pár věcí, co by určitě měl umět, není vhodné po něm chtít nějaké shromážděnější držení těla, pokud se správně chápeme. V první řadě je na řadě OKROKOVÁNÍ a poté UVOLNĚNÍ. Tyto body budu když tak vysvětlovat v jiném článku.
Čistě sbalení hlavy já vnímám jako mít koníka na otěži, nebo mít ho na přilnutí. Jinak řečeno na kolmici. Jezdec by měl mít jemný kontakt s hubou koně, pokud tam máte půl tuny, je to špatně, pokud máte prověšenou otěž, je to špatně. Pokud má kůň hubu na prsách, je to hodně špatně. Vnější otěž je vždy vedoucí a nikdy ne prověšená. Když budete chtít koně pochválit, volte vnitřní ruku. Pokud jedete na stěně, jedete rovně. Holeně i ruce jsou stejné, ale pokud vyjíždíte roh, nebo děláte kruh, vnitřní noha je na místě (na podbřišníku), vnější noha jde dozadu a pokud vám koník nechce vyjet roh, vnitřní holení následuje pobídka. Pokud udělá správně, pochválit. Vnitřní otěží si mírně pohráváte, netuším, jak jinak to vysvětlit, je to mírné "kroužení"? zápěstím, někdo mačká míček, někdo mírně ohýbá zápěstím a někdo tomu nijak neříká, ale snad se chápeme. V tu chvíli kdy vy si pohrajete s vnitřním koutkem, pobídnete vnitřní holení, koník by měl odžvýknout a postavit si sám hlavu, jak by měl (tím se i lépe uvolní, napění se, jak se říká) a vy teď tu otěž ale musíte zpětně nabídnout. Opravdu jemně lehce. Ne, že jí koníkovi hodíte na krk. On se lehce natáhne do otěže a tím mu ukážete, že to co dělá, je dobře. Rohy jsou v tomhle právě supr, že tam si ho drobet více hodíte na sebe, a na dlouhé stěně ho necháte jít zase drobet více dopředu. A v rohu si ho znovu poberete.
Je také duležité odzadu pobízet dopředu. Vzadu je motor, ten to půltunové zvíře žene dopředu. A to co odzadu ženete kupředu, musíte vepředu zachytit. To je kouzlo přilnutí.
 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode