HOBBY ZÁVODY

27.03.2019 00:07

Dnes se podíváme na již aktuální téma a to jsou hobby závody. Co je třeba vyřídit, co jezdec musí mít a jak je na tom kůň?

Když se zastavíme u dokumentů. Kůň musí mít platné očkování chřipka + tetanus a platné krve, které nesmí být starší než jeden rok. Musíte být členy nějakého subjektu/stáje. První možnost je stáj, kde máte koně ustájeného, stačí se domluvit s majitelem. Pokud stáj není pod ČJF nebo máte koně doma, jako já, tak je možnost se v nějaké stáji domluvit, že vás pod sebe vezmou. Tak to mám já, závodím pod stájí kamarádky. Jenže málo lidí vezme externí jezdce. Naštěstí je tady možnost registrace pod jezdci.cz, kde se může zapsat s koněm každý. Po registraci zaplatíte poplatek 200,-. Každý další rok platíte 100,-. Od subjektu poté dostanete přihlašovací údaje do systému JIS, ze kterého se poté přihlašujete na závody.

Jezdec i kůň musí být řádně vystrojeni. Kůň musí mít uzdečku a sedlo. Kamaše, martingal/poprsák nejsou povinné, záleží to na každém jezdci. Při hobby drezuře může mít jezdec skokové sedlo. Jezdec má mít bílé nebo světlé rajtky a tričko se stojáčkem, vysoké boty nebo chapsy a perka z kůže nebo syntetické kůže. Na dekorování pak máte mít sako, ovšem ne všude to vyžadují, ale většinou rozhodčí chtějí, ať ho jezdec má. Kůň musí mít na levé straně umístěné číslo, které mu je uděleno a které najde na startovní listině.

Hobby závody jinak probíhají stejně jako oficiální. Po příjezdu do areálu musíte jít s průkazem koně zaplatit startovné a průkaz jim nechat na kontrolu očkování a krví, nesmíte ho pak hlavně zapomenout vyzvednout. Poté jdete nachystat koně. Součástí je vždy opracoviště, kde si koně zahřejete a skočíte pár skoků dle libosti, vždy je třeba dávat pozor na to, jakým směrem se skoky skáčou. Také je třeba hlásit na jaký skok jedete, aby nedošlo ke srážce. Na opracovišti dodržujeme jízdárenská pravidla (pravidlo levé ruky a pravidlo rychlejšího na stěně). Jede se podle vylosovaného pořadí na startovní listině. Čas, startovní listiny a veškeré další informace najdete vždy v JISu u každého závodu. Po přijetí na kolbiště pozdravíte rozhodčí na věži a jakmile zazvoní zvonec, najíždíte na první skok. Po odjetí parkuru musíte kolbiště opustit. Poté čekáte na další start a nebo jedete domů. To samé platí i u drezury. Při čekání můžete koně odsedlat a třeba napást, kůň ovšem musí mít stále buď uzdečku a nebo štajgr.

Po odjetí posledního parkuru odstrojíte koně a jdete si pro průkaz. Pak už můžete jet. Kůň se v jeden den může zúčastnit dvou parkurů. Kůň může jet jeden parkur s jedním jezdcem a druhý parkur s jiným. Stejně je to i u drezury.

Pat and horses

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode