Hobby-horsing

18.02.2019 00:19

Je dost možné, že jste o tomto novém jezdeckém fenoménu už slyšeli, pokud ne nevadí, trochu vám ho přiblížím.

Je to sport (ano čtete správně), při kterém jezdec ‚jezdí‘ na svém koni, ten je ale vyrobený z kusu látky a dřevěné tyče. O tyto ‚koně‘ se poté starají a trénují s nimi.

Proč vznikl? Podle výpovědí tomuto sportu propadlých fanoušků má silnou terapeutickou stránku, takže v dospívání pomáhá vyřešit spoustu osobních problémů jako je rozvod rodičů nebo šikana ve škole. Dívky, které se podílejí na hobby-horsingu, tvoří komunitu lidí, kteří chrání své vlastní a nabízejí každému místo, kde se mohou bavit, učit se nové dovednosti a být sami sebou. Skvěle také poslouží lidem, kteří nemůžou ke skutečným koním kvůli alergii, nebo na to nemají peníze. Navíc se dívky touto cestou mohou o jezdectví vzdělávat.

Na novém sportu také velmi oceňují to, že s kamarády mohou vyběhnout do lesa na vzduch do přírody a jako společný tým se bavit. Se svými dřevěnými koňmi se cítí podobně spjaté jako se skutečnými zvířaty, ačkoli si dobře uvědomují, že to nejsou živí tvorové.

Mimo jiné cválání a skákání zlepšuje koordinaci a atletickou zručnost a důležitým aspektem je i výroba vlastních koní zase podporuje jejich kreativitu a svobodu tvorby. Své koně si totiž vyrábí úplně sami (neexistuje průmyslová výroba), s těmi také na sociálních sítích panuje čilý obchod (kde se mimo jiné i seznamují). Na aukcích se pak cena koníka může vyšplhat až na 200 dolarů (cca 5000,- Kč).

A to není vše, s takovými koníky můžete i závodit, dokonce ve dvou disciplínách – ve skocích a drezuře. Obě obsahují jejich skutečné prvky. V drezuře se jezdci snaží napodobit drezurní figury a v parkuru doopravdy skáčí. Závodí se venku i v hale, kde prověří svou fyzickou zdatnost. Sami totiž pocítí jaké to je z pohledu koně, zdokonalovat své kroky co se do elegantnosti a ladnosti týče, ale také mít dostatečnou sílu přeskočit překážku vyšší než 3 stopy a udržet přitom dokonalý rytmický krok.

Tato nová sociální subkultura vznikla ve Finsku, ale rychle se rozšiřuje i do dalších zemí jako je Švédsko, Německo a Francie. Věnují se jí obyčejně dívky (ale chlapci se najdou) od 10 do 18, ale ani starší nebo mladší nejsou výjimkou. Věnuje se mu už asi 10 000 lidí a počet stále roste.

Hodně lidí si pomyslí, že je to ta nejhloupější věc na světě, ale naopak třeba Fres Sundwall, generální tajemník finské jezdecké federace je z nového sportu nadšený. „To dává šanci dětem a dospívajícím, kteří nevlastní koně a jsou mimo jezdecký sport a aby s nimi komunikovali i mimo stáje a jezdecké školy.“ tvrdí a myslí si, že by mohly časem zběhnout ke klasickému jezdectví.

Ani vy se nesmějte, troufli byste si skákat třeba až 120 cm, jako oni?

https://www.thehobbyhorse.fi – zde na jejich stránkách se můžete podívat například na to jak vypadá jejich drezurní úloha nebo tréninky.

Další zajímavostí je, že v minulém roce byl o této revoluci natočen dokument (jejími příslušníky) na jeho trailer se můžete podívat zde: Hobbyhorsing revolution – film: https://www.youtube.com/watch?v=imW7EGQcJck

Anne

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode