FRANKLINOVA METODA A POHYBOVÝ TRÉNINK

24.03.2019 00:08

Franklinova metoda byla vynalezena Ericem Franklinem roku 1994 a dnes se vyučuje na univerzitách po celém světě, pojďme se podívat na to, co vše za tím stojí.

→ Kdo byl Eric Franklin?

Nejprve by asi bylo vhodné zmínit pár slov o autorovi. Eric Franklin je sportovním pedagogem, univerzitním učitelem, tanečníkem, choreografem a autorem řady publikací, kombinuje prvky různých teorií kineziologie, nápaditost, dotek a anatomii v celkový koncept pro atlety a preventivní zdravotní péči.

→ Co to tedy vlastně je?

Webové stránky Franklinovy metody (franklinmethod.com) popisují dynamické neuro-kognitivní snímky (DNI), které v této metodě využívá, jako „progresivní pohybová cvičení kombinovaná s různými metodami vizualizace“ jako způsob zvyšování povědomí o „anatomických strukturách a umístěních, biomechanice těla, prostorových a funkčních vztazích mezi segmenty těla, během pohybu “.

Ukazuje nám tedy, jak můžeme použít náš mozek ke zlepšení svých schopností. Učí nás dynamickému přizpůsobení a tomu jak pohybovat svým tělem s maximální účinností. Jeho cílem je, aby si lidé více uvědomovali své vlastní pohyby pomocí duševního tréninku a správným cvičením a získali tak celkové povědomí o vlastním těle.

Umožňuje nám uvědomit si postoj našeho těla a pohybů, tím že cvičí pohyby, aktivující nepoužívané svalstvo.

Vizualizace podporuje neurogenní změnu svalového stavu, která umožňuje okamžité výsledky, dříve než jakákoli myogenní (svalová). Spojivová tkáň a vnitřní orgány jsou také přímo stimulovány, dotekem a vizualizací, aby se změnilo držení těla a dosáhlo vnitřní a vnější rovnováhy. Cvičení mají mimo jiné významný dopad i na snižování hladiny stresu.

Hlavním cílem je zlepšit nejen kondici člověka, ale především jeho koordinaci.

K tomu používá řady jednoduchých nástrojů, jako jsou míče a jiné předměty každodenního života. Tyto plastové míčky, které sám navrhl, jsou cca 10 cm velké, různě barevné a jsou naplněny vzduchem či vodou.

→ A jak se využívá Franklinova metoda v jezdectví?

Původně byla tato metoda vynalezena pro tanečníky, ale postupně se její použití rozšířilo krom tance i mezi pilates, jógu a fyzioterapii (jako preventivní léčba).

Jezdeckým konceptem založeným na této metodě přišel známý sportovní pedagog Dr. Eckhart Meyers, jedná se o tzv. pohybové tréninky.

Všichni, kdo již strávili nějakou dobu v sedle, ví, jak je ovládání vlastního těla v jezdectví důležité, přesto to není snadný úkol. Každému se stane, že v určitých částech těla ztuhne, ať už v důsledku přílišného soustředění nebo sedavého zaměstnání, nebo že začne více působit vahou na vnější nebo vnitřní sedací kost a kůň tak třeba neustále padá dovnitř kruhu. Jako u všeho, i zde platí, že bychom měli začít u sebe. Tato metoda pomáhá jezdci soustředit svou energii na sebe a uvědomit si své vlastní tělo, což pomáhá trénovat soustředění, zlepšovat koncentraci a snižovat tendenci vypadávat z rovnováhy nebo rušit koně a působit proti jeho pohybu.

Touto metodou tak můžete pracovat, třeba na korektním sedu, jasnějších a čitelnějších pobídkách, ale může vám pomoci třeba i s kulatými zády, nedostatečně prošlápnutou patou nebo vysezením pracovního klusu či cvalu.

Skvělé na tom je to, že pohybový trénink je vhodný pro všechny jezdce bez rozdílu věku, na všech stupních výcviku a pro jezdce všech disciplín.

Navíc tyto míčky nemusíte používat jen při jízdě, ale i během cvičení bez koně a to konkrétně k prodlužování a relaxaci svalů, třeba jen přejížděním míčků po ztuhlých svalech. Je vhodné je použít třeba i při tréninku dospělých, kteří začínají, či se chystají jezdit po delší pauze. Ti mají totiž problém s napětím a tím pádem jim tuhne svalstvo.

→ A na závěr, pár příkladů jak takové míčky působí..

Umístění koule například pod každé podpaží, drží ruce lehce ven do stran a to bez použití svalů na podepření paže - po třech nebo čtyřech minutách, když vezmete míčky pryč, zjistíte, že svaly se uvolnily přes horní část ramenou a umožnili tak lepší kontakt.

Často jsou přehlíženy třeba i nohy a prsty na nohou v tvrdých kožených botách. Zkroucené prsty však mohou ovlivnit klouby v nohách, snížit pohyblivost a omezit schopnost kloubů absorbovat otřesy; toto může způsobit nestabilitu nohy nebo dokonce permanentně přiložené holeně, které přinášejí napětí a omezují hrudní koš koně. Když se jezdec uvolní, často tak udělá i kůň.

Míče mohou být také použity k tomu, aby pomohly uvolnit napětí v kyčelních flexorech, což zase umožňuje, aby noha klesla o palec nebo více. Dělat sérii těchto cvičení učí jezdce, co to je, když se uvolňuje flexor kyčle, a jak se zase kůň stává citlivější na sed a nohy.

Jedna z trenérek dokonce používá míčky, aby si uvolnila čelist a nohy. I ‚pouhé‘ napětí v čelisti může ovlivnit zbytek těla.

---------------

Já sama jsem se s těmito míčky setkala zatím jen jednou, a mě pomohly. Cítila jsem znatelný rozdíl - uvolnila jsem si některé svalové partie a zpružnila si sed, takže já to považuji za šikovnou pomůcku, nicméně nemůže to nahradit naše působení na koně, jezdec na to nemůže stále spoléhat - navzdory všemu je to jen pomůcka. Nicméně doporučila bych vám, používat je, pokud možno, se zkušeným trenérem, který zná jejich správné působení.

A co vy setkali jste se již s Franklinovou metodou? Jaké s ní máte zkušenosti?

Anne

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode