Existují zlí koně?

22.07.2018 02:18

Zdravíme a zároveň vás vítáme u nové série článků, ve kterých se vždy několik z nás vyjádří k nějakému tématu. To první je na téma, jak už jsem si přečetli, zda existují zlí koně. A své názory nám dnes sdělí Lenča, Smilling Lussie, Caroliness&Malibu a YFC Sorrel. Tak jdeme na to!

│Lenča & DSA Shakira

Jistě, že existují. Za to, že je kůň agresivní může mnoho faktorů, od genetiky, po nevhodný způsob chovu, krmení, obsedání, ježdění, výstroje. Opravdu doporučuji se takovým koním vyhnout, pokud nemáte dobré zkušenosti a čas na to jim pomoci. Je důležité zjistit proč to ten daný koník dělá a jak by se to dalo zmírnit, či úplně odstranit. Někdy postačí málo, třeba změnit své chování, jindy jde o extrém a je lepší koně převést jinam a začít s ním takzvaně úplně od začátku. Je to ale téma na velkou kapitolu, tak nechám místo i pro jiné názory.

│Smilling Lussie

Dle mého názoru rozhodně existují. Je to jako s lidmi, také nejsme všichni hodní. U koní za to může buďto výchova či genetika. Myslím si, že s koněm, u kterého za zlé chování může výchova a lidé, je trošku jednodušší pracovat a mnoho věcí se dá (alespoň do určité míry) přeučit, a i když je to mnohdy náročné, není to nemožné. Pokud to má kůň vrozené geneticky, bohužel tady se toho moc přeučit nedá. Jak jsem psala výše, je to jako s lidmi – charakter moc změnit nejde. Samozřejmě se s tím dá nějakým způsobem pracovat, ale tato práce je složitá a vyžaduje velkou dávku zkušeností, trpělivosti, času a odvahy a myslím, že takový kůň minimálně v hloubi duše zůstane zlý, ať s ním pracujeme, jak chceme.

│ Caroliness&Malibu

Pojem “zlý kůň” je mezi lidmi u koní docela rozšířený, ale co je vlastně zlý kůň? Ten který kope, kouše, nebo shazuje jezdce? Osobně si myslím, že kůň jako takový ve většině případů zlý není. Samozřejmě, že v divočině pokud je kůň nějak napaden a nemá možnost útěku, tak zaútočí, ale tak či tak to z něj nutně nedělá zlé zvíře. Pokud zvíře projevuje v přítomnosti člověka nějakou známku agrese, ve většině případů věřím, že je to známka nedostatečného respektu, nebo přílišné agrese ze strany člověka. Ale stále ať už je to jedno, nebo druhé, nevěřím že je to známka toho, že je kůň “zlý”. Jeho chování je většinou jen obrannou reakcí na nějakou zkušenost z minulosti nebo přítomnosti, která není příjemná.

│YFC Sorrel

Nemyslím si, že existujú zlé kone. Zlosti ako takej ich naučili ľudia. Áno, sú kone, ktoré majú predpoklad byť ťažšie zvládnuteľné, alebo temperamentné, no až ľudia a ich prístup z nich spravil "zlého" koňa. Čo je vlastne zlý kôň? Je to kôň, ktorý nedá nič zadarmo, lebo je naučený nad ľuďmi vyhrávať, alebo je to kôň ktorý si nedá vyčistiť zadné nohy pre nedôveru k človeku? Je to chyba v ľudskom prístupu, že sa kôň stane neovládateľný a tým pádom je nesprávne označený ako "zlý". Čo kôň dostane, to dá naspäť. Ak sa k nemu celý život ľudia správajú zákerne, alebo naopak sú priveľmi benevolentní a dovolia im neposlúchať, ten kôň proste spolahlivý nebude. Ak bude vychovávaný a cvičený správne, bude to vyrovnané zviera. Tak ako ľudia, kone majú mnohé povahy, niektoré menej komplikovanejšie a iné viac, zviera samo o sebe nevie byť zlé, rovnako ako malé dieťa.

Jaký na to máte názor vy? Napište nám do komentářů, co si myslíte, protože je to velmi zajímavé téma. A pokud máte nějaký návrh na další téma, ke kterému bychom se měly vyjádřit, napište nám ho také! Budeme moc rády. :)

Fotografie: MB photography

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode