CO SE HODNOTÍ V DREZURNÍ ÚLOZE?

08.07.2018 02:27

Protokol drezurní úlohy obsahuje kromě známek za jednotlivé cviky také souhrnné známky. Mělo by platit, že průměr všech souhrnných známek by měl být podobný jako průměr všech známek za jednotlivé cviky.

Jako první se hodnotí chody – jejich přirozenost, pravidelnost. Pravidelností myslíme například to, zda místo kroku není během celé krokové části předveden mimochod. Ten se hodnotí většinou známkou max. 5, popř. i nižší – záleží na klusové a cvalové části. Pokud je mimochod předveden jen v jedné části krokové práce a další část je provedena správně, krok se hodnotí známkou většinou 6, popř. nižší.

Dále se hodnotí kmih, což znamená ochotu koně jít dopředu, energii, pružnost, zapojení zádě. Rozhodně to neznamená rychlost. Pokud jezdec nutí koně jít rychle, většinou kůň pravý kmih ani nevyvine, protože ztrácí rovnováhu.

Třetí v pořadí je poslušnost. Ta zahrnuje pozornost a důvěru, harmonii, lehkost, přilnutí a odlehčenost předku, shromáždění, ohnutí. Hodnotí se i schopnost koně reagovat na jezdcovy pomůcky. Hlavním znakem poslušnosti je splnění „rozhodujících“ cviků v dané úloze. Při hodnocení se v úvahu bere přilnutí (zda není kůň za kolmicí atd.), zda kůň nevyplazuje jazyk, neskřípe zuby, nevzpírá se… Například pokud kůň vyplazuje jazyk, známka se sníží minimálně o 1 bod (záleží na míře vypláznutí).

Poslední, co se hodnotí, je sed jezdce a správnost a účinnost pomůcek. Tzn. jak jezdec působí na koně pomůckami, účinnost těchto pomůcek, sed a uvolněnost jezdce, přesnost provedení cviků atp. Hodnotí se i použití hlasu či mlaskání, které má za následek snížení známky. Známka za sed by měla vždy být propojena se známkou za poslušnost.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode