CO OBNÁŠÍ MÍT VLASTNÍHO KONĚ?

02.12.2021 21:38

Co obnáší mít vlastního koně?
Podle mého názoru nejsou nejdůležitější peníze, ale čas. Pokud nemáte dostatek času na to mít koně, rozhodně bych si ho nepořizovala, ale spíše zvolila pronájem, JK a nebo jinou možnost. Peníze navíc vyděláte snadno, pokud alespoň trošku budete chtít, ale čas navíc získat prostě nejde. Každý z nás má 24 hodin denně, když odečteme 8 hodin v práci, cca 6-8 hodin spánku, zbyde nám 10 až 8 hodin denně. Nějaký čas strávíte prací doma (samo se neuklidí a prádlo se samo nenaháže do pračky, my víme, že jo) a pokud ještě chodíme do školy, úkoly taky někdo udělat musí. Do toho ještě kamarádky, jít se psem ven, podívat se na minutku na facebook, nebo instagram ( z minutky je pak hodina, známe) a čas je v háji. Kůň se sám taky nevytáhne z ohrady, vyčistit a dát na něj cajky také chvíli trvá a kdo se o koně ještě k tomu stará, tak vykydat, dát seno, vodu a nebo znovu opravit ohradu dole u potůčku, protože to koně zase prorvaly. Navíc, ke svému koni musíte jít za každého počasí, ať prší, mrzne, nebo je třicet ve stínu. Výhoda vlastního koně je, že je váš. Můžete si dělat co chcete a jak dlouho chcete, ale je to strašná zodpovědnost. Na druhou stranu, pokud jezdíte koně někomu, musíte se ptát, nemáte tolik možností (záleží na majiteli) a navíc, záleží na tom, jaký ten majitel, nebo ta stáj je. Protože co z toho, když je koník úžasný, přesně podle vás, ale paní majitelka je drobet jiná a má na vás nesmyslný požadavky?
Pokud máte dostatek času (alespoň 4 x týdně, dvě hodiny denně), poté musíte koukat na finance. Pokud jich nemáte dostatek a budete muset na brigádu, zase to bude na úkor času. Pokud čas i peníze máte, musíte si také zodpovědět otázku, jestli někdy budete chtít založit rodinu, protože ruku na srdce, kdo to neprožil, nikdy nepoznal jaké to je. Dokud člověk nemá děti, zvládnout se dá vše, ale děti, rodina, práce a kůň jdou dohromady jen za předpokladu, že máte vedle sebe lidi na které se můžete spolehnout. Od přítele, po hlídací babičku, nebo hlídací tetu ve stáji. A vím, že fyzicky se to dá vždy nějak zvládnout, ale občas je to psychicky náročné. A jelikož je zde skoro 98% žen, myslím si, že je dobře tohle řešit, protože já jsem si to prožila na vlastní kůži. Vím jaké to je, když jdete ráno z noční, hodíte dítko do školky, jdete si lehnout, odpoledne ze školky, postaráte se o domácnost, o dítě, které prostě nejde dát na vedlejší kolej, věnujete se mu a pak ho dáte na dvě hodinky pohlídat, abyste si mohla alespoň zajít na vyjížďku. A večer znovu do práce.
A vy si třeba teď řeknete, že to budete zvládat a že to vždy nějak vymyslíte. Ale s dítětem jsou potom ty priority úplně jiný. Ale úplně. Samozřejmě nikoho nenabádám, aby neměl děti, ale my ženy jsme prostě typické v tom, že se snažíme zvládat vše na 150%, bohužel na úkor našeho zdraví.

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode