Co jste nevěděli o koňském sluchu

20.05.2019 23:17

Přemýšleli jste někdy, jak se liší koňský sluch od lidského? My lidé jsme schopni slyšet zvuky o frekvencích 16 Hz až 20 tisíc Hz, koně zhruba 40 Hz až 35 tisíc Hz. Zároveň jsou schopni slyšet zvuky až 4 kilometry daleko. Koně mohou vnímat zvuky o nízké frekvenci a to díky vibracím, které jsou přenášeny zemí. Vnímají je skrze zuby a přes čelist jsou dále přenášeny do vnitřního ucha. I přesto, že koně mají velmi citlivý sluch, mají problém určit, odkud přesně zvuk přichází. Většinou jsou schopni určit jen směr, a pokud zvuk vyhodnotí jako nebezpečí, utíkají na druhou stranu.

Další, v čem se od nás koně liší, jsou svaly v uchu. Na rozdíl od člověka, který má 3 svaly, koňský ušní boltec jich má rovnou 10. Díky tomu jsou schopni jimi pohybovat nezávisle na sobě a otočit je až o 180°. Koňský ušní boltec má kuželovitý tvar. Právě kvůli tomu může být zvuk, na který se kůň soustředí, zesílen, zatímco ostatní zvuky jsou odsunuty do pozadí a ztišené. Na některé zvuky nemusí koně vůbec reagovat. Ušní boltce jsou prorostlé chloupky, které by se nikdy neměly stříhat ani holit, protože chrání zvukovod před nečistotami či hmyzem.

U koní s bílou hlavou a modrým okem může být zvýšené riziko hluchoty. Je to způsobeno nedostatkem pigmentu melaninu, který podmiňuje barevnost naší kůže. Pokud nedostatek pigmentu pronikne až do hlemýždě vnitřního ucha, může to ovlivnit jejich sluch či způsobit až hluchotu. Sluchové buňky jsou totiž nedostatkem melanocytů (buněk produkujících melanin) degenerovány a nemohou plnit svoji funkci. Velmi často se tento problém vyskytuje u paintů, a proto se před jejich prodejem provádějí sluchové testy.

Smilling Lussie

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode