BYZNYS

23.11.2021 23:53

BYZNYS- aneb, na co si dát pozor
Zdravím. Dnes se podíváme na dost zásadní téma, co se týče nějakých výrobků, které se rozhodnete vyrábět a nebo i vy sami kupovat. A to nejen z hlediska právní stránky, ale i z bezpečnosti a nebo i kvality. Pokud se chystáte něco koupit, ověřte si, zda to ten daný člověk prodává legálně, či ne. Dnes je na trhu celá řada handmade výrobků, od provazového vybavení, po pamlsky až k "photography" lidem. Já vím, že v této době je těžké si najít nějakou brigádu, když je vše zavřené, ale pokud nějaký produkt nabízíte a berete si za to peníze, neměli byste již otevřít živnost? A kolik lidí vůbec tu živnost má.? A jak že to je?
Definice podnikání ze zákona: Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.
Jak definici podnikání porozumět?
Samostatně – podnikatel si sám organizuje práci, rozhoduje o tom, kdy, kde a jak ji bude vykonávat
Vlastní účet – činnost provádí pod vlastním jménem, sám za sebe
Vlastní odpovědnost – podnikatel se nemůže zbavit rizika a odpovědnosti vyplývající z podnikání
Soustavně – činnost není jednorázová, ale chceme ji vykonávat i nadále
Za účelem dosažení zisku – dosažení zisku je to, o co se snažíme.
Každá samostatná výdělečná činnost nemusí být podnikáním. Nejspíš jste už slyšeli o „příležitostných příjmech“. To jsou takové příjmy, které máte jednorázově, příležitostně a nemáte na ně živnostenský list. Mají vlastní režim zdanění (do 30 000 za rok osvobozeno od daně) a neplatí se z nich zdravotní a sociální pojištění.
Takže pokud si děláte například pamlsky doma pro své koníky, a občas nějaké vyrobíte kamarádce ve stáji, není to podnikání. Ale pokud ty pamlsky nafotíte a nabídnete je na internetu, už to podnikání je. Musí se vyřídit živnostenské oprávnění a řešit ostatní povinnosti, a to nejpozději s prvním prodejem. Další věcí je kvalita těchto věcí. Kolikrát jsem se setkala s tím, že bylo použito úplně nevhodné lano pro provazové ohlávky. Dávejte si na to pozor.

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode