AKTIVNÍ STÁJE

22.05.2019 23:15

Dnes si povíme něco o aktivních stájích, což je poměrně mladý, alternativní typ ustájení.

Stáj je rozdělena na místa s určitou funkcí např. noclehárna, napaječka nebo paddock (prostor pro pohyb). Koně se tedy mohou pohybovat, kde chtějí, a díky systému krmení jsou nuceni k trvalému pohybu. Zároveň je z většiny nahrazena práce personálu - celou stáj řídí centrální počítač, který jednotlivé koně rozlišuje pomocí čipů.

A jak to celé funguje?

Základem celého areálu je paddock. Rozloha bývá různé podle počtu koní (pro jednoho koně od 50-100m2). Dalším objektem je Noclehárna, koně sem mohou chodit dle libosti, mohou zde ležet na měkké ploše, podestýlka není potřeba, obvykle zde nemočí.

Důležitou částí je Krmná stanice jádrového krmiva, kde je kůň identifikován podle svého čipu a je mu nasypána předem nastavená dávka. Krmení sena, je oproti tomu řízeno časovým údajem (obvykle 300-400 min. denně) je rozděleno do 10 úseků. Koně s podobnými nároky na krmení se mohou krmit ve společném krmelci s rolovacími stěnami, v pravidelném intervalu jsou stěny otevřeny a po jeho skončení se zase uzavřou.

Existuje i krmná stanice objemového krmiva pro koně s individuálními potřebami krmení (koně se špatným stavem zubů či vyšším nárokem na čas). A pro koně s neomezeným přístupem k objemovému krmivu (ti co nemají tendence se přežírat) lze využít bránu pro jejich vpouštění volně do prostoru s krmelcem nebo pro zpřístupnění pastviny, některým koním. Návrat do skupiny je pak možný přes jednosměrnou branku.

Výhody:
• u každého koně lze individuálně nastavit dávku krmení
• krmivo je distribuováno po celý den, v malých porcích. To přináší velké výhody pro jejich trávicí systém.
• koně jsou ,,mentálně“ zaneprázdnění, když musí jít ke krmným stanicím a dostat tam své vlastní jídlo.
• hodně menších dávek krmení (mohou dostat až 30 různých dávek), povzbuzuje zvířata více k pohybu, což vede k jejich větší aktivitě.

Nevýhody:
× koně nemohou následovat své vlastní rytmy, místo toho jim dobu a čas krmení určuje počítač.
× Koncentrovaného krmení a v některých případech shánění krmiva, nelze dosáhnout ve skupině.
× Koně na nízké pozici v hierarchii, mohou trpět stresem. Možná budou muset dlouho čekat, než přijdou na řadu.
× Krátké krmné časy vedou k rychlému krmení.
× Koně, kteří se při podávání z dávkovače sena, k němu nedostanou nebo zaujmou velmi odlišné pozice, může se stát, že vedle sebe budou dva koně, vzdálení od sebe v rámci hierarchie. To povede ke stresu při krmení a mohou kopat do stěn, které je oddělují.

Zajímavé video - https://www.youtube.com/watch?v=uOwgAfD5ZWo

-------------

Zaujal vás tento typ ustájení? Setkali jste se s ním už někdy?

Anne

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode