(2) MÁM EX-DOSTIHÁKA aneb ŽIVOT S PLNOKREVNÍKEM Z DRÁHY

06.12.2018 00:57

A je to tady! Rozhodli jsme se pro koupi ex-dostiháka a přivezli si ho domů. Náš sen se splnil a čeká nás dlouhá a určitě krásná cesta navazování přátelství, ale hlavně práce, na kterou se již doufám těšíte.

Jak jsme si řekli už v předchozím článku, plnokrevník je zvíře velice citlivé, ale také chytré a učenlivé. Počítejte s tím, že pravděpodobně budete často valit oči nad tím, jak moc je Váš kůň inteligentní, ale někdy Vás překvapí tak nechápavým pohledem, že se budete muset smát.

Základním kamenem celé Vaší společné práce je navazování vzájemného vztahu a důvěry. Ano, přesně to, co slyšíte ze všech stran. Důvěra. A teď se možná pozastavíte nad tím, že je to přeci v tomto případě jedno, co za koně jste si právě koupili. Skutečně, navazování důvěry je důležité u jakéhokoliv koně, nehledě na plemeno. Avšak, nejde jen o důvěru Vašeho koně ve Vás, ale i o Vaši důvěru k němu. Jak takovou důvěru navázat? Jak se se svým koněm co nejrychleji a hlavně kvalitně a pevně spřátelit? Naslouchejte mu. Sledujte jeho signály. To, jak se Váš kůň chová, jak reaguje na podněty a situace, je velmi důležité sledovat, neboť jedině tak se mu můžete dostat takříkajíc pod kůži.

Začněte již od prvního dne, kdy si ho přivezete domů. Pravděpodobně bude vyděšený a nervózní z nového prostředí. Plnokrevníci jsou na změny většinou extrémně citliví a často na ně reagují nechutenstvím, nadměrným vyměšováním nebo třeba pocením. Ukažte mu, že se s Vámi nemusí ničeho bát. Buďte s ním, mluvte na něj klidným hlasem. Uvidíte, že Vám to jednou oplatí.

Další dny je důležité hlavně ono budování vztahu. Vezměte Vašeho nového kamaráda na procházku, hrajte si spolu ze země. Mnohdy stačí pár desítek minut denně, kdy půjdete na krátkou vycházku na ruce, na svého koně budete hodně mluvit a ukážete mu postupně věci, kterých by se mohl v budoucnu bát. Plnokrevník, jak jsem již říkala, je velmi chytré a učenlivé zvíře s výbornou pamětí. Je pravděpodobné, že ukážete-li mu nějaké nový podnět a dostatečně ho s ním seznámíte ze země, příště se nad ním ani nepozastaví. Když budete se svým parťákem komunikovat ze země, později se Vám to dostatečně zúročí ze sedla.

Na plnokrevníky hlavně nespěchejte. Někteří reagují na tlak velice negativně. Jakmile tedy Váš plnokrevník vycítí tlak, pravděpodobně se začne bránit a jeho obrana může vyústit až v agresi. Pokud Váš kůň tedy něco nevykonává tak, jak byste si představovali a zkoušíte to třeba poprvé, netrestejte jej. Pravděpodobně jen nepochopil to, oč ho žádáte. Zhluboka se nadechněte, vydechněte a zkuste to znovu. Nezapomínejte, že v tréninku i na dráze byl Váš kůň pravděpodobně ježděn právě pod tlakem, který na něj byl neustále vyvíjen, aby ho přinutil k rychlosti a následné výhře. Vyvíjením přílišného a hlavně neopodstatněného tlaku na ex-dostiháka si spíše uškodíte, než ulehčíte práci.

Zdá se, že práce s takovým koněm není ničím jednoduchým, a že navazování společných vazeb je něčím zdlouhavým a složitým. Ve skutečnosti tomu tak úplně není. Spousta plnokrevníků navazuje vztahy s člověkem poměrně snadno. Bývají důvěřiví a věrní. Stejně rychle, jak s Vámi navázali důvěrný vztah, o něj také ale můžete přijít. To, jak se k Vám Váš kůň chová záleží v první řadě na Vás. Důvěra je ve svém zárodku něco neskutečně křehkého, což sílí jedině dalšími a dalšími pozitivními, ale někdy i negativními zážitky.

Buďte mu tedy v první řadě oporou. Buďte spolu. Jenom tak buďte... na ježdění je vždycky času dost, nebojte. :)

Riccia & Oberon - Oberon the thoroughbred

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode