(2) JEZDÍME NA JÍZDÁRNĚ: Rozhýbání a uvolnění

04.06.2019 23:10

Chodíte s vaším koněm na jízdárnu pravidelně a stále jsem nedosáhli kýženého uvolnění? Je váš kůň ztuhlý a pořád nejste spokojení s tím, jak chodí?

- ZAČNĚTE U SEBE

Možná se vám to bude zdát divné, ale to, jak je váš kůň uvolněný, závisí hodně také na tom, jak moc jste uvolnění vy. Pokud máte špatný den, špatně jste se vyspali nebo vám prostě jen není dobře, váš kůň na to samozřejmě reaguje. Koně jsou od přírody hodně citliví a vnímaví (což pramení z potřeby vycítit jakékoliv nebezpečí a zareagovat dříve než predátor), a tak vaši křečovitost odmění vlastní ztuhlostí, v případě kontaktnějších koní se dokonce může zatvrdit natolik, že s nimi prostě nehnete.

Pokud se tedy necítíte z nějakého důvodu dobře, do nějaké náročnější práce se nepouštějte a raději ho vezměte na procházku do lesa, kde se vám určitě uleví. Příroda a zvířata mají na lidskou psychiku přímo blahodárný vliv.

Před každým ježděním se rozhýbejte. A teď ruku na srdce, kdo to tak opravdu dělá? Zkuste se nad tím zamyslet. Kolik času vám zabere protažení krční páteře, zad, paží, trupu a nohou? Odpovězte si sami. Pokud jste rozhýbaní, dobře naladění a v pohodě, je čas vyrazit do sedla.

- NENÍ KAM SPĚCHAT

Dejte svému koni dostatek času. Věnujte dost prostoru krokování a základnímu protažení koně. V ideálním případě začněte ze země. Nechte ho ohnout se za pamlskem, aby si rozhýbal krk, protáhněte mu přední i zadní nohy. Pokud jste již v sedle, na volné otěži dostatečně dlouhou dobu krokujte. Každý kůň je individualitou, někomu stačí na každou ruku jedno obejití jízdárny, jiný potřebuje alespoň 10 min. Obecně platí, že koním chovaným v pastevním ustájení stačí na okrokování méně času než koním bydlícím v boxe.

- NA OTĚŽ!

Po okrokování si koníka pomalu poberte na otěž. Zatím mu ještě nechte prostor, udržujte jen lehký kontakt. Kůň by měl jít středním krokem, tedy vykračovat si, ale nikam nespěchat, krok by měl být energický, ale zároveň by kůň neměl lidově řečeno "utíkat pod zadkem". Dosáhnout energického středního kroku je mnohdy těžší, než se zdá, což mohou potvrdit jezdci tlačivých koní. Na takového koně si klidně vezměte např. tušírku, která vám bude simulovat prodlouženou ruku a poklepáním za holeň se pokuste aktivovat zadní nohy k činnosti.

Než přistoupíte ke klusu, pracujte ještě chvíli v kroku. Opsat opravdu pravidelný kruh je výzva také pro vás. Snažte se, aby byl váš kůň mírně přistavený dovnitř, aby vás vnímal a dostatečně energeticky vyšlapoval. Kromě kroužků, u kterých je také dobré měnit jejich průměr, zkuste také diagonálu nebo vlnovku o třech obloucích. Koně si tak pěkně naohýbáte, což vám pomůže v další práci.

- POKLUSEM, KLUS

A nastává další fáze, tedy opracování v klusu. Nechte svého koně pěkně vyšlápnout dopředu, opět středním tempem. Zadní nohy by měly být zaktivované, předkračovat přední stopu, ale zároveň by kůň neměl utíkat. Udržujete stále lehký kontakt, tj. kůň má stále ještě prostor si vytáhnout krk, ale zároveň máte dostatečný kontakt s udidlem. Pokud chcete dosáhnout skutečně kvalitního naohýbání a protažení, nejezděte celý obvod jízdárny, aniž byste neprovedli nějaký cviky. Zpočátku můžete třeba v každém rohu udělat malý nebo velký kruh, měňte směr různými způsoby (diagonálou, obloukem, středem, půl jízdárny), zařaďte vlnovku o třech obloucích nebo osmičky. Váš kůň by se po takovém cvičení měl začít pěkně uvolňovat, pravděpodobně bude soustředěný, přežvykovat udidlo a spokojeně vykračovat.

- POVOLENÍ A VYTAŽENÍ KRKU

Zhruba po 10 - 15 minutách (opět je to individuální) koni povolte otěže a nechte vytáhnout krk. Okrokujte alespoň jeden obvod na každou ruku.

- NECHTE KONĚ VYCVÁLAT

Po okrokování koně vezměte znovu na otěž, tentokrát už můžete klidně na kratší, než tomu bylo doposud. Na každou ruku zaklusejte alespoň jeden obvod, který opět můžete proložit kroužky a svého koně nacválejte. Zpočátku můžete opět na benevolentnější otěži a pokud možno v lehkém sedu. Je potřeba, aby se kůň pořádně uvolnil a vypohyboval, takže ho zpočátku nechte klidně v energetičtějším tempu. Délka cválání závisí na typu temperamentu koně. Temperamentnější kůň bude pravděpodobně potřebovat pro uvolnění delší čas, klidnějším koním může stačit jeden obvod na každou ruku. Spěchá-li váš kůň více, než byste si představovali, proložte cválání kruhy. Po zacválání na obě ruce přejděte do klusu a ještě nějakou dobu klusejte. Kdybyste ihned přešli do kroku, váš kůň by mohl konec cvalu vnímat jako konec práce a vyzkoušet na vás tuhle novou zkušenost při příštím tréninku. Po zacválání a oklusání, případně doplňujících cvicích přejděte opět do kroku a nechte koně chvíli vydechnout na volné otěži.

Váš kůň by měl být nyní připraven na práci, kterou jste si na dnešní tréninkovou hodinu naplánovali. A o ní třeba zase příště.

Riccia

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode