2.díl - VÝBAVA PRO KONĚ

07.10.2018 01:33

Od počátky, kdy lidé začali na koních jezdit, využívali na ně různé části postrojů, ať už udidlo či sedla. Doba jde neustále kupředu a stále můžeme nacházet nové a nové vymoženosti. Pokud se chceme koním věnovat, je dobré vědět, jaké potřeby takový koník potřebuje a co u nich využijete.

1 – Ohlávka s vodítkem

Základ, který využijete u každého koně. Ohlávka a vodítko slouží k tomu, abyste s koňmi mohli chodit, vést ho, uvázat. Slouží k základní manipulaci s koňmi. Na trhu je mnoho druhů, nejlevnější ohlávky seženete od 50,-. Cena se pohybuje od vlastností ohlávky až po značku.

2 – Čištění


Abyste koně mohli opečovávat, je dobrý mít čistící nástroje a k nim potřebnou nádobu/tašku, kam je uschovat. Je dobré ve své výbavě mít hřbílko (magic brush, kovové, gumové, plastové …), tvrdý a měkký kartáč, měkký kartáč na hlavu, hřeben na hřívu a ocas, stěrku a kopytní háček. Vše se dá levně sehnat, často na bazarech najdete výhodné sety.

3 – Uzdečka, podsedlová deka a sedlo

Pokud na koni budeme jezdit, chce to sedlo a uzdečku. Uzdeček je mnoho druhů, aktuálně “frčí“ anatomické. Jejich cena se na bazarech pohybuje od 300,-. Sedel je také mnoho druhů, od westernových po anglické či můžete využívat pro jízdu bez sedla jezdecký pad (podložka bez třmenů). Sedla jsou často nejdražší část výbavy, dají se ale výhodně sehnat levnější sedla známých značek, například od https://www.a-sedla.cz/. Podsedlová deka chrání koně i sedlo před poškozením. Je mnoho druhů a značek, dají se sehnat již od 100,-.

4 – Lonž, obřišník a lonžovací spojka


K lonžování určitě využijete lonž (dlouhý provaz, zhruba 6m dlouhý), lonžovací spojku (abyste koni nemuseli neustále lonž měnit v udidle) a obřišník (jim připevníte podsedlovou deku a dají se k němu připevnit různé pomocné otěže).

5 – Práce ze země


K práci ze země využijete provazovou parelku (kterou seženete od 80,-), pozor, nikdy za ni neuvazujeme, hrozí nebezpečí úrazu, protože provaz často nepovolí! Mrkvová hůlka se vám bude také hodit, je to vlastně malý lonžovací bič, ovšem má více vlastností a je k práci ze země nejvíce vhodná.

6 – Chrániče nohou


Pokud skáčete či se o nohy koně bojíte, je dobré pořídit bandáže (něco jako elastický obvaz, zpevňuje koni nohu) nebo přední/zadní chrániče, ke kterým se často kombinují zvony pro ochranu patek. Využívají se hlavně do vyšších sportů, do terénu a ke skákání.

7 – Lékarnička


Je dobré mít vlastní menší lékárničku, která bude obsahovat dezinfekci, obvazy a mastičky (betadine či belogent doporučuji).

8 – Pamlsky!


Pokud rádi koně občas odměnujete, mějte vždy nějakou nádobu s pamlsky!

K tomuto článku jsem opět natočila i video, na které se můžete podívat zde - https://www.youtube.com/watch?v=aGGmM8ZPPk0&t=47s , kde věci uvidíte i znázorněné.

Mějte se krásně!

Vaše Koňopisálek

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode