(1) MÁM EX-DOSTIHÁKA aneb ŽIVOT S PLNOKREVNÍKEM Z DRÁHY

17.11.2018 01:03

Proč zrovna plnokrevník?

V posledních několika letech se čím dál tím víc koňáků rozhodlo pro koupi plnokrevníka. Ať už byly jejich důvody jakékoliv, je obecně známo, že plnokrevníky stažené z dráhy je asi nejjednodušší koupit. Většinou bývají levní a snadno dostupní, charakterní a vhodní na rekreaci či do sportu. Někdy to však může být jen pozlátko, co jako nestranný pozorovatel vidíte na facebookových či instagramových účtech šťastlivců, kteří si ex-dostiháka pořídili, přijezdili a udělali z něj "pana koně".

Pojďme si nejprve ve zkratce představit, co vlastně pojem ex-dostihový kůň nebo-li exracing horse znamená. V podstatě jde o koně čistě plnokrevného původu, který se účastnil nějakého oficiálního dostihu. Nerozlišujeme, jestli běžel jednou či víckrát, jestli byl účastníkem rovinného či steeplechase dostihu. Mezi ex-dostihové koně také neřadíme jen anglické plnokrevníky, ale také klusáky, kteří se účastní tzv. klusáckých dostihů se sulkou. Ale o těch třeba jindy, dnes bych se ráda zaměřila přímo na anglické plnokrevníky.

Je nutné myslet na to, že tomu, co vidíte u ostatních a čím se rádi posléze chlubí a vůbec se jim nedivím, předchází měsíce a roky práce, kdy je mnohdy třeba obrovského úsilí, abyste si toho svého vysněného oře "stvořili". Plnokrevníci krátce stažení z dráhy bývají často temperamentní, v mnoha případech jízdárnou nepolíbení, mnohdy lehce vzrušiví či nervózní, zkrátka cvičeni k tomu, aby ze sebe vydali "to nejlepší". Stejně jako u jiných zvířat hodně záleží na tom, jak moc je jejich organismus odolný vůči stresu. Klidný plnokrevník tak určitě není ničím výjimečným, stejně jako plnokrevník abnormálně nervózní. Koně stažení z dráhy, zejména v nízkém věku, jsou mnohdy ze zdravotních důvodů, což by jejich budoucí majitel rozhodně neměl brát na lehkou váhu. Koně po zranění mohou mít do budoucna zdravotní problémy, kdy se staré zranění může po letech znovu ozvat.

Možná se může zdát, že chci mluvit hlavně o negativech, ale opak je pravdou. Plnokrevníci bývají často velice charakterní a inteligentní zvířata. Pokud někomu vyhovuje spíše temperamentnější povaha koníka a imponuje mu rychlost, pak mu ex-dostiháka vřele doporučuji. Jejich rychlé myšlení vám určitě bude vyhovovat. Existují ale i výjimky, kdy to má plnokrevník tzv. "na salámu" a i to mohl být důvod jeho vyřazení z dostihového provozu. Plnokrevníci jsou často také neskutečně hodná zvířata, která se po vhodném přiježdění hodí k dětem, často bývají mazliví a také neskutečně věrní svému pánovi. Budete-li se ke svému ex-dostiháčkovi chovat jako k nejlepšímu příteli, jistě vám váš přístup oplatí a vy v něm získáte parťáka na celý život. Důležité je ale zjistit si něco také o koníkově minulosti, neboť jejich důvěra ve svého pána je mohla dostat do situace, kdy s nimi nebylo zacházeno zrovna dobře, či dokonce byli týraní. Citliví koně, kterými plnokrevníci jistě jsou, pak mohou utrpět psychickou újmu a zlé a nespravedlivé jednání svého pána si velice dlouho pamatují. Může to pak vést k tomu, že se stávají špatně zvladatelnými či dokonce až zlými koňmi.

Jak se tedy k takovému koníkovi chovat? Musíme vždy počítat s tím, že plnokrevní koně jsou osobnosti. A také že jsou často obrazem svého pána. Chcete-li věrného parťáka na celý život, musíte k němu tak přistupovat. Buďte si jistí, že nebudete litovat.

V příštím díle se zaměříme přímo na práci s koněm "z dráhy".

Riccia & Oberon

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode