(1) JEZDÍME NA JÍZDÁRNĚ: Abychom se cítili bezpečně.

02.05.2019 23:00

V prvním díle nového seriálu, který jsem se pro vás rozhodla napsat, začneme od toho nejdůležitějšího, co je potřeba znát, než vůbec se svým koně vyrazíme na jízdárnu. Ano, jak jste již mohli pochopit z nadpisu článku, dnes se podíváme na to, jak je třeba se na jízdárně chovat, abychom zamezili kolizi nebo případnému zranění sebe i koně. Článek rozdělíme na dvě části - v té první si povíme něco o tom, jak se chovat, když jste v novém prostředí poprvé a v druhé části se zaměříme na bezpečnost na jízdárně, bude-li vás na ní jezdit více.

Předtím, než vůbec vyrazíte na jízdárnu, dobře si zkontrolujte, že je pro vás i vašeho koně bezpečná - v případě velkého sucha zhodnoťte, jestli povrch jízdárny není příliš prašný nebo tvrdý a v opačném případě, tedy v období prudkých a vytrvalých dešťů, zda se povrch nesmeká a není nebezpečný.

Představme si modelovou situaci. Bereme svého koně poprvé na jízdárnu. Nyní je úplně jedno, jestli ho máme nově, je mladý nebo jste změnili ustájení - všechny tyto situace mají jedno společné, a to, že je váš kůň na oné jízdárně poprvé.

V první řadě bychom měli svému koni jízdárnu pořádně ukázat. Víme-li například, že je nervózní z poletující plachty na plotě nebo se mu nelíbí bílé sloupky či drezurní písmenka, doporučuji projít si nový terén společně nejprve ze země. Nechte svého parťáka všechny děsivé věci pořádně očichat a dejte mu dostatek času, aby nové vjemy vstřebal. Až si budete jistí, že váš kůň všechny neznámé věci dobře poznal, je čas podívat se na ně ze sedla. Je dost možné, že váš kůň bude ze sedla nervózní, jelikož je pro něj mnohem bezpečnější, když v problémové situaci stojíte vedle něj a vidí vaši reakci na ně. Je tedy potřeba, abyste i ze sedla působili sebevědomě, na svého koně neustále mluvili a klidným hlasem ho ujišťovali, že je všechno v pořádku. Projděte si několikrát obvod jízdárny, svého koně nechte na volné otěži, aby věděl, že mu opravdu nic nehrozí.

Až se vám podaří projít celou jízdárnu bez náznaku nervozity či paniky ze strany koně, je čas pobrat si otěže a vyzkoušet si nový prostor také v klusu. Nech koně zpočátku vytáhnout otěže, ale mějte ho stále na kontaktu, kdyby se rozhodl utíkat. Nesmí z vás však cítit žádný tlak, neboť by ho opět mohl vyděsit. Jakmile si budete stoprocentně jistí v klusu, přejděte pomalu ke cvalu. Pokud i toto váš kůň bravurně zvládl, pochvalte ho, a pro dnešek skončete.

Myslete na to, že ne vždy se hned napoprvé dostanete až ke cvalu. Pokud víte, že váš kůň tyto stresové situace zvládá hůře, rozdělte mu zvykání na jízdárnu do více dnů. Pokaždé však začněte okoukáváním a očicháváním jízdárenského prostoru. Uvidíte, že brzy vašeho koně děsivé předměty nechají úplně chladným.

Nyní si představme druhou situaci. Váš kůň již jízdárnu dobře zná, neboť na ni chodí pravidelně. Dnes však na jízdárně nejste sami. Jak se tedy chovat bezpečně? V první řadě si oprašme pravidla bezpečného pohybu na jízdárně, které je přímo nutné znát. Jak jistě víte, bezpečný pohyb na jízdárně je součástí zkoušky základního výcviku jezdce (ZZVJ):

- Jezdci se míjí vždy levou rukou.

- Přednost na obvodu má jezdec v rychlejším chodu.

- Jezdec vykonávající cvik mimo obvod (kruh, změna směru, vlnovka...) dává vždy přednost jezdci jezdícímu po obvodu.

Pokud budete vždy dodržovat tyto tři zásady, prakticky byste se neměli dostat do kolize. Je však potřeba být neustále ve střehu, koukat na cestu a udržovat si dostatečný rozestup mezi ostatními jezdci na jízdárně. Vždycky myslete na to, že jste na jízdárně se zvířaty, která spolu mohou být v rozepři, není tedy úplně vhodné jezdit v těsné blízkosti za koněm před sebou. Pokud někdo na jízdárně skáče, vždy by měl upozornit, že najíždí na překážku (například dostatečně hlasitě zvolat "Křížek") a to dostatečně dopředu, aby se podle toho ostatní jezdci mohli zařídit a případně se klidili z prostoru před i za skokem. Zároveň by si každý jezdec měl hlídat, že se v onom prostoru nenachází, v případě že zrovna sám neskáče. Když s vaším koněm překážku shodíte či jinak porazíte, je nepsaným pravidlem slézt a překážku upravit do původního stavu.

Vždy pamatujte v první řadě na svoji bezpečnost!

V příštím článku se podíváme již na nějaké jízdárenské cviky. Do komentářů mi klidně napište svoje tipy na cviky nebo na další činnosti na jízdárně, o kterých byste se chtěli něco dozvědět.

Vaše Riccia Oberon the thoroughbred

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode