1.díl – Výbava

09.09.2018 01:46

JAK NA KONĚ

1.díl – Výbava

Každý, kdo se chce věnovat jízdě na koni, potřebuje k tomu náležité vybavení. Je to podobné, jako kdybyste chtěli lyžovat nebo hrát fotbal. Každý sport má své vlastní potřeby a daná výbava vám má umožnit pohodlné fungování. Pojďme se tedy společně podívat, co k ježdění potřebujete.

1 - Jezdecká přílba
Jedna z nejvíce důležitých věcí, kterou si rozhodně pořiďte jako první. Je to věc, která vám chrání jeden z nejdůležitějších orgánů v těle. Ze začátku můžete použít i cyklistickou helmu. Pamatujte ale, že jezdecké helmy jsou mnohem pevnější a lépe se v nich budete cítit. V bazarech koupíte přilby již od 200,-, nové jdou od 900,-. Ale pozor dejte, pokud je padaná. Správně by se měla helma po každém pádu vyměnit (v praxi to tak ale moc nefunguje).

2 – Bezpečnostní vesta/páteřák
Druhá velmi důležitá pomůcka je bezpečnostní vesta, která vám chrání záda, trup a žebra. Je důležité dbát na vybrání správné velikosti, špatně vybraná velikost může naopak při pádu ublížit. Páteřák, jak název napovídá, chrání jen páteř. Pro děti do 18-let je dokonce povinná. Páteřák koupíte od 700,- a vestu zhruba od 1000,- /v bazarech levněji).

3 – Jezdecké boty
Můžete využívat u koní dva druhy jezdeckých bot – nízké (tzv. pérka) a vysoké. Na zimu jsou speciální termoboty s kožíškem. Pérka naleznete již od 300,- a můžete k nim přidat buď podkolenky nebo minichapsy. Vysoké boty jsou náročnější na údržbu a jejich cena jde od 1500,-.

4 – Rajtky
Rajtky je název jezdeckých kalhot. Můžete mít s celokoženým sedem nebo jen s vyztuženými koleny, nově se na trhu ukázal hodně oblíbený grip. Na léto jsou i speciální jezdecké legíny, stejně jako na zimu termo rajtky. Cenově naleznete na bazarech již od 100,-. Na výběr je nespočet druhů a barevných kombinací.

5 – Rukavice
Kdo má slabé/náchylné ruce, jistě rukavice ocení. Je mnoho druhů, od zimních po speciálně letních. Skoro každý má vyztužený vnitřek, aby otěže nevykluzovali. Seženete již od 100,-.

6 – Bičík
Není tak důležitý pro začátek, ale pomáhá jezdci zdůraznit pobídky, doporučji ovšem pro již zkušenější jezdce. Najdete již od 80,-.

Toto je základní výbava pro ježdění na koni. Samozřejmě můžete nalézt dražší i levnější varianty, záleží, jak moc nároční jste. Výbava vám má pomoci se cítit na koni bezpečněji a pohodlněji. Proto věnujte výběru správné výbavy dostatečnou pozornost!

Pokud vás článek zajímá, je natočet i ve videoformě, kterou naleznete ZDE - https://www.youtube.com/watch?v=YIkA4OYEOmM&feature=youtu.be

Vaše Koňopisálek

 

Zpět

Kontakt

Teoretická škola jezdectví
Český Krumlov

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode